Parlamentarii au decis: Cotele de vânătoare la păsările migratoare nu se mai elimină

Publicat: 15 iun. 2021, 17:14, de Cezar Amariei, în Intern , ? cititori
Parlamentarii au decis: Cotele de vânătoare la păsările migratoare nu se mai elimină
Operațiune împotriva braconierilor din Ilfov și Giurgiu

Legea care elimina cotele de vânătoare pentru păsările migratoare și reducea la jumătate durata stagiului pentru vânători, de la un an la șase luni, a fost respinsă în comisiile de Mediu și Ape și Păduri din Senat.

Marți, senatorii din comisiile de Mediu și Ape și Păduri au votat împotriva propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, care elimină cotele de vânătoare pentru păsările migratoare și reduce la jumătate durata stagiului pentru vânători, de la un an la șase luni.

Inițiativa legislativă depusă de senatori și deputați PSD, PNL și UDMR a fost respinsă cu 14 voturi împotrivă, patru senatori s-au abținut și patru au votat pentru, anunță USR PLUS.

Inițiativa legislativă prevedea:

1. Speciile migratoare sunt libere la vânat, fără a mai face obiectul unui Ordin de ministru care stabilește în prezent cotele anuale de vânătoare,

2. Introducerea unei anexe, care specifică numărul de exemplare pe care le poate împușca un vânător pe zi, fără avize sau aprobări suplimentare

3. Reducerea la jumătate a duratei stagiaturii pentru obținerea permisului de vânătoare – de la 1 an la 6 luni.

La dezbaterile din comisii au participat și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Societății Ornitologice din România, Alianței pentru Combaterea Abuzurilor și activiști de mediu.

Potrivit USR PLUS, într-o proiecție prezentată de invitații din partea societății civile, numai 2000 de vânători, (reprezentând maximum 3% din numărul de vânători înregistrați în Romania), vânează numărul maxim de exemplare/specie în fiecare zi a unui sezon de vânătoare, conform propunerii legislative, rezultă că într-un an s-ar putea vână întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare, 1.800.000 de exemplare de turturică în condițiile în care efectivul din România este estimat la 120.000- 300.000 de perechi și 3.660.000 de exemplare din specia gâscă de vară, în condițiile în care populația cuibăritoare din România este estimată la 3.200-6.800 de perechi, în timpul pasajelor se pot vedea între 8.500 și 15.500 de exemplare, iar populația care iernează la noi este de 10.000- 25.000 de exemplare.

Reducerea timpului necesar stagiaturii pentru obținerea certificatului de vânător de la un an la 6 luni este considerat insuficient pentru cunoașterea și recunoașterea tuturor speciilor de păsări și o prevedere care va crește considerabil numărul de vânători. Mai mult, Societatea Ornitologică din România a arătat că cei mai mulți vânători nu știu să identifice speciile de păsări, deoarece nu se cere nicio pregătire de specialitate a pretendenților la titlul de vânător și nu este prevăzut niciun examen în acest domeniu”, arată Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu.