Parlamentarii care nu vor să plece niciodată: „Dinozaurii” care au trecut cu brio de pragul mandatului de 30 de ani

Publicat: 10 feb. 2025, 20:39, de Oana Stoica, în POLITICĂ , ? cititori
Parlamentarii care nu vor să plece niciodată: „Dinozaurii” care au trecut cu brio de pragul mandatului de 30 de ani
Parlamentarii care nu vor să plece niciodată: „Dinozaurii” care au trecut cu brio de pragul mandatului de 30 de ani

În Parlamentul României, sunt politicieni care nu doar că au bifat mai multe mandate decât unii dintre noi au bifat ani în școală, dar au și reușit să se adapteze atât de bine la viața politică, încât acum par parte din mobilierul instituției.

Acești „dinozauri” ai Legislativului se pot lăuda cu „cariere” de 30 de ani sau mai mult, cu „leafă” generoasă și, aparent, fără prea multe bătăi de cap.

De la PSD la PNL și UDMR, veteranii din Parlament sunt cei care au reușit să se agațe de scaunul călduț de parlamentar în fiecare legislatură. Dacă unii au avut „norocul” să se reinventeze de la un mandat la altul, alții doar și-au continuat obiceiurile de „mângâiere” a funcției publice cu veniturile adunate în „stagiul parlamentar”.

 „Dinozaurii” din Parlament

Partidul Social Democrat pare să fie „la modă” în rândul politicienilor cu vechime. La Senat, Titus Corlățean se află deja la al șaselea mandat, iar Cornel Cristian Resmeriță este deja la cinci. Între deputați, Eugen Bejinariu și Rodica Nassar se lauda cu 6 mandate fiecare, iar Adriana Diana Tușa și Adrian Solomon sunt veteran în Parlament, având 5 mandate, adică 20 de ani la serviciu.

Este clar că această „familiaritate” cu Parlamentul este un atu al acestor politicieni, care au știut exact unde să se așeze pentru a rămâne cu un loc călduț.

Partidul Național Liberal nu se lasă nici el mai prejos. Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției și fostă șefă a PNL, a bifat 5 mandate și a reușit să stea aproape 20 de ani pe scaunul de parlamentar. La fel și Nicolae Neagu, care împărtășește aceeași performanță. Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, cu 6 mandate și o carieră de 20 de ani în Parlament, își trăiește „răsplata” de multă vreme.

Pe lângă aceștia, mai există o adevărată „generație de aur” în rândul liberalilor, printre care se numără Gabriel Andronache, Ionuț Stroe și Lucian Bode, toți cu 6 mandate și cu experiență „sălbatică” în pătrunderea și menținerea în Parlament.

În UDMR, numele care dă tonul longevivității este Seres Denes, care își serbează 32 de ani în Parlament, cu 9 mandate la activ. Pe lângă el, Varujan Pambuccian și Kelemen Hunor sunt exemple de politicieni care au dovedit că, deși timpul trece, locurile calde din Parlament rămân aceleași.

Noua generație, dar tot la Parlament

Uniunea Salvați România a adus un suflu mai tânăr în Parlament, dar și aceștia au deja experiență. Cătălin Drulă, Stelian Ion și Ionuț Moșteanu sunt deja la al treilea mandat, ceea ce înseamnă că au 8 ani de „strălucire” pe holurile Parlamentului. Cu toate acestea, pentru acești „tineri” din politică, Parlamentul a devenit deja un loc în care se adună amintiri și un loc destul de familiar, deși unii din „veterani” încă îi privesc ca pe niște „nou-veniți”.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul care, deși abia ajuns în Parlament, începe deja să cunoască gustul „tradiției”. Cu deputați și senatori la al doilea mandat, acest partid s-a alăturat „găștilor” politice care știu cum să păstreze „veteranii” în funcții.

Chiar și în rândul celor mai noi partide, precum SOS și POT, se regăsesc politicieni care au apucat deja să învețe meandrele sistemului, iar unii dintre ei sunt „adevărați profesioniști ai statului parlamentar”, din păcate, nu întotdeauna pe merit, ci pe abilități de supraviețuire politică.

Politica românească este plină de „dinozauri” care, indiferent de partidul în care se află, au reușit să-și facă un loc confortabil în Parlament. Indiferent că sunt sau nu capabili să aducă schimbarea de care România are nevoie, aceștia au știut un lucru: cum să stea la agățați de funcția publică și să aibă un loc călduț și o „leafă” generoasă.

Așadar, dacă vreți o carieră „frumoasă” în politică, mai bine întrebați-i pe aceștia cum se face: secretul este simplu – rezistență și, poate, puțină nepăsare față de ce se întâmplă cu adevărat în jur.