Parlamentarii reiau dezbaterile pentru modificarea statutului, după ce inițial au eșuat

Publicat: 17 dec. 2024, 10:30, de Vera Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Parlamentarii reiau dezbaterile pentru modificarea statutului, după ce inițial au eșuat
Parlamentarii reiau dezbaterile pentru modificarea statutului, după ce inițial au eșuat

Senatorii și deputații reiau marți dezbaterile pe marginea modificărilor Statutului deputaților și senatorilor, care sancționează, printre altele, țipetele și violențele din Parlament.

Conducerea Parlamentului a decis marți dimineață reluarea dezbaterilor într-o ședință comună, după ce luni seara proiectul nu a trecut, din lipsă de cvorum.

Pe ordinea de zi a ședinței Birourilor permanente reunite s-a aflat stabilirea parcursului legislativ al Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006, republicata, privind Statutul deputaților și al senatorilor. Comisia pentru Statut are ca termen pentru depunerea raportului ora 12.00, astăzi, când va avea loc ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților”, au decis marți Birourile permanente reunite. 

Luni seara, proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind nevoie de 226. Astfel, a primit doar 223 de voturi PENTRU şi 7 voturi CONTRA.

Propus inițial în 2022 și abandonat ulterior, proiectul a fost readus în discuție într-un context politic marcat de tensiuni și de noi realități parlamentare.

Ce modificări prevede

Principalele modificări propuse vizează două direcții importante: reglementarea accesului la zonele sensibile din Parlament și sancționarea abaterilor de la conduita parlamentară.

  1. Restricții privind filmarea în Parlament
    Proiectul prevede limitarea dreptului de a realiza materiale video doar în spații desemnate. Astfel, parlamentarii nu vor mai putea înregistra imagini din zone considerate sensibile sau private, o măsură care, potrivit susținătorilor legii, ar spori confidențialitatea și securitatea în cadrul instituției.
  2. Sancțiuni pentru abateri grave
    Documentul introduce sancțiuni stricte pentru cei care nu respectă noile reguli. Parlamentarii care încalcă prevederile riscă diminuarea indemnizației cu 50% pentru o perioadă de șase luni. Aceste măsuri sunt menite să descurajeze comportamentele care perturbă lucrările legislative.

Resuscitarea acestui proiect vechi de doi ani are loc într-un moment în care Parlamentul găzduiește trei noi formațiuni politice așa-zis suveraniste: AUR, SOS și POT. Apariția acestor partide a adus un suflu diferit în peisajul politic, însă și temeri legate de posibilele escaladări de tensiuni în forul legislativ. Proiectul de lege este văzut de inițiatori ca o modalitate de a preveni incidentele care ar putea afecta imaginea și funcționarea Parlamentului.