Parlamentul European a publicat metodologia de contabilizare a locurilor obținute pentru noul for legislativ, după alegeri
Parlamentul European a publicat metodologia de contabilizare a locurilor obținute pentru noul for legislativ european, în urma alegerilor europarlamentare din 9 iunie, din statele membre.
Estimările noii componențe a Parlamentului European, în urma alegerilor europarlamentare de duminică sunt realizate de compania Verian, prin agregarea rezultatelor electorale disponibile, a estimărilor sau a exit-pollurilor publicate în statele membre, după închiderea urnelor.
Verian (fostă Kantar Public) este o agenție independentă de cercetare, dovezi, evaluare și comunicații lider mondial, care oferă servicii guvernamentale.
Oficialii PE precizează că, fără a aduce atingere componenței Parlamentului nou-ales, estimările se vor baza pe structura Parlamentului actual, iar componența noului Parlament European va avea la bază rezultatele naționale provizorii sau finale, publicate după închiderea urnelor în toate statele membre.
,,Parlamentul European va publica la 9 iunie 2024 rezultatele alegerilor europene din 2024 în funcție de statul membru, precum și o estimare a componenței sale. Verian, contractorul Parlamentului, va stabili estimările legate de locuri la nivelul UE și în funcție de țară, în conformitate cu legile electorale naționale. Disponibilă începând cu ora 20.15 GMT+2, perspectiva de ansamblu la nivel european va oferi o primă estimare generală, folosind valori globale pentru grupurile politice, în funcție de structura Parlamentului actual”, precizeaza PE, pe pagina sa web.
Partidele naționale nereprezentate în prezent în Parlamentul European vor fi afiliate la un grup politic dacă sunt afiliate oficial la acel grup sau sunt membre cu drepturi depline într-un partid politic european, înregistrat la Autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene.
Rezultatele vor fi afișate, pe baza datelor disponibile, pe măsură ce votul se încheie în statele membre.
Estimarea va fi actualizată până la încheierea votului în toate statele membre și până la publicarea rezultatelor finale de către autoritățile electorale naționale.
În plus, începând cu ora 18.00 GMT+2, pentru țările în care votul s-a încheiat deja, paginile naționale vor afișa estimările alegerilor în funcție de partide naționale și grupuri politice, împărțirea partidelor naționale și a grupurilor politice în procente și locuri, precum și ratele de participare anunțate de către autoritățile electorale naționale.
Termenul ,,estimare” se referă la componența estimată a Parlamentului European, în urma alegerilor.
Deoarece programul secțiilor de votare nu este identic în toate țările UE, fiecare estimare din noaptea alegerilor va combina datele disponibile, de la datele electorale neoficiale, precum exit-pollurile sau estimările publicate în statele membre, până la rezultatele electorale naționale oficiale.
Datele, indiferent de categorie, vor fi publicate doar după închiderea urnelor din statul membru respectiv.
Verian, contractorul Parlamentului pentru alegeri, alocă rezultatele naționale în grupurile politice actuale, în funcție de legile electorale ale fiecărei țări, oferind o estimare completă a împărțirii locurilor din Parlamentul European.
Deoarece componența viitoare a Parlamentului ales și a grupurilor sale politice nu poate fi anticipată înainte de sesiunea constitutivă, estimările componenței Parlamentului se bazează pe structura Parlamentului actual.
PE explică ce înseamă „alții”, în categoriile de parlamentari votati.
Estimările componenței Parlamentului se bazează pe structura Parlamentului actual și a grupurilor sale politice, fără a aduce atingere componenței Parlamentului următor stabilit în urma sesiunii constitutive.
Partidele naționale care sunt reprezentate în prezent în Parlament vor fi plasate în același grup politic în care se află în Parlamentul actual.
Partidele naționale nereprezentate în prezent în Parlamentul European vor fi afiliate la un grup politic dacă sunt afiliate oficial la acel grup sau sunt membre cu drepturi depline într-un partid politic european, înregistrat la Autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene.
Partidele naționale care nu sunt reprezentate în prezent în Parlamentul European și nici nu sunt afiliate în mod oficial vreunui partid politic european sau vreunui grup politic sunt clasificate în categoria „alții”, fără a aduce atingere orientării lor politice.
Deoarece nu pot fi anticipate grupul sau grupurile cu care se vor afilia, această categorie este împărțită în mod egal în partea stângă și în partea dreaptă a hemiciclului în reprezentarea grafică a estimării împărțirii locurilor, precizează forumul legislativ.