Parlamentul European a votat pentru libertatea presei și împotriva spionării sau intimidării jurnaliștilor!
Parlamentul European a votat legea care protejează, oficial și explicit, libertatea presei.
Se stipulează obligativitatea autorităților din statele membre de a menține și proteja independența redacțiilor.
Legea a fost propusă pentru prima dată de Comisia Europeană în septembrie 2022.
Legea va obliga guvernele statelor membre să protejeze mai bine mass-media împotriva interferențelor maligne.
Totodată, aceasta vizează să limiteze drastic folosirea surselor umane și a programelor electronice de spionare a jurnaliştilor.
Operațiunile de dezinformare și lipsa de transparență au determinat instituțiile europene să intervină cu aceste noi reguli cuprinzătoare.
Este primul regulament european oficial care își propune, în mod explicit și detaliat, să protejeze jurnaliștii și presa liberă.
Toate entitățile de presă vor fi obligate să dezvăluie informații despre proprietarii lor, sursele de finanțare și publicitatea primită de la stat.
În plus, documentul legislativ prevede înființarea unui organism numit Consiliul European pentru Servicii Media.
Acesta va supraveghea punerea în aplicare a libertății presei, considerată piatră de temelie a democrației europene.
Eurodeputații au precizat importanța serviciilor de mass-media, considerând că acestea trebuie să fie independente de presiunile externe și interesele partinice.
Eurodeputații și-a exprimat în repetate rânduri în ultimii zece ani îngrijorarea cu privire la tendința unor state membre de a aplica reduceri bugetare sau de a reduce activitățile mass-media publice.
Parlamentul European a criticat și condițiile de muncă precare ale multor jurnaliști din state membre ale spațiului comunitar și a subliniat importanța contractelor colective pentru jurnaliști și a reprezentării sindicale a jurnaliştilor.