Parlamentul European, dat în judecată din cauza unui europarlamentar neo-nazist condamnat la închisoare
Parlamentul European este dat în judecată pentru că a refuzat să prezinte modul în care euro-parlamentarul neo-nazist Ioannis Lagos, în prezent încarcerat, a cheltuit banii contribuabililor din UE pentru el însuși. Acesta ar fi primit beneficii financiare inclusiv în perioada în care se afla deja după gratii.
Lagos a fost condamnat la 13 ani într-o închisoare grecească pentru că a condus gruparea politică Zorii Aurii, un partid neo-nazist care a fost declarat organizație criminală la sfârșitul anului 2020.
Conform EU Observer, modul în care a cheltuit banii primiți de la Parlamentul European a fost a fost păstrat secret de Lívia Járóka, când era încă vicepreședinte al Parlamentului, care supraveghea contestațiile privind libertatea de informare.
Járóka și-a folosit propria imunitate de europarlamentar pentru a evita plata unei amenzi primite pentru depășirea vitezei legale în Bruxelles.
De asemenea, ea a refuzat să dezvăluie detalii privind beneficiile salariale din UE pentru fostul ei șef József Szájer, un politician maghiar cofondator al partidului Fidesz.
Acum, folosește argumente similare pentru a nu divulga niciun detaliu despre modul în care Lagos a continuat, în ciuda arestării și a condamnării sale la închisoare, să factureze contribuabilul UE pentru diferite cheltuieli.
„Imunitatea servește la protejarea funcționării și independenței parlamentului și a membrilor săi”, a spus ea.
Járóka a menționat, de asemenea, că dezvăluirea ar submina procesele interne de luare a deciziilor din Parlamentul European și ar duce la „o cultură a autocenzurii”.
Ea a făcut referire, de asemenea, la protecția datelor cu caracter personal, o tactică folosită adesea de autoritățile europene pentru a evita controlul asupra funcționarilor aleși și a funcționarilor publici.
Chiar și o dezvăluire parțială a fost refuzată.
Ne vedem la tribunal
Procesul a fost introdus la tribunalul general al UE din Luxemburg de către Fragdenstaat, o grupare germană ce militează pentru transparența chletuielilor din bani publici.
„Pentru noi există o întrebare foarte legitimă: dacă aceste fonduri au fost folosite de Lagos pentru a perpetua activități criminale”, a declarat Luisa Izuzquiza, responsabilul Fragdenstaat la Bruxelles.
Fragdenstaat a cerut pentru prima dată Parlamentului European să elibereze informațiile despre Lagos într-o solicitare privind libertatea de informare în aprilie anul trecut.
Cererea lor inițială a fost refuzată. Așa că au făcut apel și au primit răspunsul final de la Járóka, câteva luni mai târziu.
Acum Fragdenstaat a decis să facă public cazul, cu speranța de a obține o hotărâre judecătorească UE în mai puțin de doi ani.
Dar probabil că se vor confrunta cu obstacole.
Aceeași instanță s-a pronunțat în 2018 într-un dosar similar împotriva unui grup de jurnaliști, care au încercat să determine Parlamentul European să dezvăluie modul în care toți europarlamentarii își cheltuiesc alocațiile lunare extrem de generoase.
Pe lângă salariile și indemnizațiile zilnice, fiecare europarlamentar primește și 4.778 de euro în fiecare lună pentru rechizite de birou și alte cheltuieli aferente.
Nimeni nu are voie să verifice aceste cheltuieli, pe fondul pretențiilor că încalcă independența unui europarlamentar și datele personale, a fost de acord instanța generală a UE din Luxemburg, într-o hotărâre criticată de Transparency International.
La acea vreme, președintele instanței, Marc Jaeger, a declarat pentru EU Observer că este mai important să protejăm datele personale ale unui europarlamentar decât dreptul publicului de a ști cum cheltuiesc finanțele publice aleșii lor pentru ei înșiși.
Dar Izuzquiza de la Fragdenstaat crede că poate anula hotărârea deoarece cazul se referă doar la Ioannis Lagos, care acum stă într-o închisoare grecească.
„Dacă există un caz în care putem găsi printre toți deputații europeni unde există un interes public foarte puternic, acesta este acesta”, a spus ea.
Plătit și după gratii
După ce Grecia a încercat să-l aresteze și să-l extrădeze pe Lagos, Parlamentul European a avut nevoie de șapte luni înainte de a-i revoca imunitatea, moment în care probabil că europarlamentarul a continuat să încaseze bani de la contribuabilii UE.
El a avut acces la alocația lunară generoasă de aproape 5.000 de euro, care se presupune că este folosită pentru cheltuielile de birou.
El s-a plâns, de asemenea, că nu a putut să beneficieze de alocația zilnică a Parlamentului European de 323 de euro, din cauza restricțiilor Covid.
Chiar și după arestarea sa în aprilie 2021, el a continuat să primească un salariu lunar de europarlamentar, a confirmat un purtător de cuvânt al Parlamentului European.