Parlamentul face investigații înainte de alegeri. Cere amănunte de la SRI: Este o procedură perfect legală

Publicat: 08 nov. 2024, 06:30, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Parlamentul face investigații înainte de alegeri. Cere amănunte de la SRI: Este o procedură perfect legală

Președintele Comisiei Parlamentare pentru Controlul Activității SRI, Ioan Chirteș, a explicat recent că, la solicitarea liderului senatorilor PNL, a transmis Serviciului Român de Informații (SRI) o cerere oficială prin care li se solicită informații despre eventualele influențe din partea unor „entități statale sau non-statale” asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare din România.

Parlamentul depune o atenție deosebită înainte de alegeri

Chirteș a subliniat că această procedură este o practică parlamentară reglementată prin legislația actuală, care permite liderilor de grupuri parlamentare să solicite, prin intermediul Comisiei de control, informații de la SRI în legătură cu aspecte care ar putea amenința securitatea națională.

El a adăugat că, la cererea senatorului PNL Daniel Fenechiu, Comisia a solicitat de la SRI un răspuns detaliat privind prezența unor entități străine sau neafiliate statului care ar putea influența alegerile prezidențiale și parlamentare din România.

Chirteș a precizat că solicitarea nu se referă la persoane anume, ci doar la existența unor entități care ar putea afecta securitatea națională și procesul democratic. Acest demers, consideră liderul comisiei, este justificat în contextul în care protejarea integrității procesului electoral reprezintă un interes național major.

„Este o procedură perfect legată, o procedură parlamentară prin care orice lider al unui grup parlamentar poate solicita prin intermediul Comisiei informări de la SRI cu privire la anumite aspecte, deci procedura este prevăzută de legislația în vigoare. În urma solicitării dlui liderului grupului PNL, Daniel Fenechiu, noi ca și Comisie am solicitat SRI să ne transmită o informare în care să specifice dacă există entități statale sau non-statale care să influențeze procesul democratic atât în campania la prezidențiale cât și în campania la parlamentare.

Nu am solicitat SRI să se refere la persoane, ci dacă existe entități statale sau non-statale care să amenințe securitatea națională. Dl Fenechiu nu a cerut să ne referim la persoane, ci dacă procesul democratic e influențat”, a declarat liderul comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul activității SRI.

În completare, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a explicat necesitatea unei clarificări din partea SRI, în urma discuțiilor publice stârnite de afirmațiile recente ale premierului Marcel Ciolacu. Premierul a vorbit despre „ferme de troli” care ar susține candidatura lui Mircea Geoană, în timp ce candidatul AUR, George Simion, s-a confruntat cu interdicția de a intra pe teritoriile Republicii Moldova și Ucrainei.

Fenechiu a subliniat că speculațiile de acest fel riscă să „distorsioneze jocul democratic”, motiv pentru care s-a adresat SRI, singura structură de stat competentă să ofere o informare oficială care să aducă transparență asupra acestor subiecte.

Fenechiu a punctat că inițiativa sa nu vizează excluderea vreunui candidat din cursa prezidențială, ci dorește doar să obțină informații clare din partea SRI, capabile să ofere lămuriri asupra afirmațiilor și speculațiilor vehiculate în spațiul public. Totodată, el a explicat că acest demers este necesar pentru a închide cercul discuțiilor legate de influențe străine, ferme de troli și alte ipoteze menționate recent, pentru a asigura transparență în fața cetățenilor.

„În spațiul public au apărut o serie de informații vehiculate de o serie de candidați. Eu am considerat util să întreb SRI dacă există anumite informații pentru că faptul că anumiți candidați la președinție vin în spațiul public cu informații de acest gen, pot să distorsioneze jocul democratic și atunci mi s-a părut normal să apelez la singura structură care poate veni cu niște lămuriri ca să închidem acest joc cu ferme, interdicții, spionaj, nebunii.

Și aștept răspunsul SRI. Nu vreau să scot din joc pe nimeni, pentru că românii sunt cei care hotărăsc cine merge la Cotroceni și cine merge acasă. Pur și simplu vreau să ne ofere SRI informațiile de rigoare despre ce se discută în spațiul public. Sunt bazaconii, au vreo bază legală, au o bază documentară? SRI-ul nu poate comunica cu românii, nu poate da comunicate”, a argumentat Fenechiu.