PAS IMPORTANT Integrarea socială a minorilor aflați în centrele educative și de detenție – oficializată de UNICEF și ANP
UNICEF și Administrația Națională a Penitenciarelor au semnat vineri un memorandum care marchează un pas important în consolidarea eforturilor comune pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor aflați în executarea măsurilor educative privative de libertate.
Acest parteneriat reflectă angajamentul ambelor instituții de a contribui la reintegrarea socială a acestora, în conformitate cu Convenția cu privire la drepturile copilului.
Memorandumul stabilește un cadru de cooperare, bazat pe schimbul de cunoștințe, resurse și bune practici, precum și pe dezvoltarea de proiecte și programe comune menite să asigure accesul copiilor la educație incluzivă, sprijin psihologic și social, și pregătirea pentru o reintegrare eficientă în societate, precizează un comunicat UNICEF.
Din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, dr. Ioana Mihaela MORAR, chestor de poliție penitenciară, director general adjunct, a subliniat că semnarea acestui memorandum consolidează colaborarea interinstituțională și subliniază importanța unei abordări coordonate pentru a sprijini reintegrarea socială a minorilor. „Împreună cu UNICEF ne angajăm să îmbunătățim premisele legale și materiale pentru reintegrarea cu succes a copiilor în comunitate”, a declarat Ioana Morar.
Oportunitate pentru transformarea vieții copiilor din detenție
„Această colaborare reprezintă o oportunitate de a transforma viața copiilor aflați în detenție, oferindu-le șansa de a-și construi un viitor mai bun”, a declarat, la rândul său, Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România. „Prin acest parteneriat reafirmăm angajamentul nostru de a asigura respectarea drepturilor fiecărui copil, în orice circumstanță s-ar afla”, adaugă aceasta.
Principalele obiective ale parteneriatului includ:
- dezvoltarea și implementarea inițiativelor comune pentru îmbunătățirea calității serviciilor, accesului la educație incluzivă și sprijinirea reintegrării sociale a copiilor aflați sub măsuri privative de libertate;
• consolidarea capacităților pentru dezvoltarea expertizei instituționale în domeniul protecției drepturilor copilului, promovării educației incluzive și facilitării reintegrării sociale;
• dezvoltarea și promovarea de politici, inclusiv generarea de date și cunoștințe, care protejează drepturile copiilor care au încălcat legea și promovează alternative la măsurile privative de libertate.
Acest memorandum este semnat în contextul unor eforturi mai ample ale UNICEF și ale Administrației Naționale a Penitenciarelor de a contribui la un sistem de justiție prietenos copiilor și de a sprijini obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cu accent pe Obiectivul 16 – Pace, Justiție și Instituții Puternice.