Pasarela Grivița, simbol istoric al Bucureștiului, amenințată de un proiect imobiliar

Publicat: 19 sept. 2024, 19:21, de Vlad Stefan Orjan, în Orașul meu , ? cititori
Exclusiv
Pasarela Grivița, simbol istoric al Bucureștiului, amenințată de un proiect imobiliar

Pasarela metalică pietonală de la Halta Grivița, construită în anii 1920 și inaugurată între 1925-1927, este cea mai lungă pasarelă care supratraversează calea ferată din România, având o lungime impresionantă de 200 de metri. Aceasta a devenit o cale de acces esențială între cartierele Giulești și Grivița, fiind utilizată frecvent de locuitorii din zonă pentru a ajunge la stația de metrou Grivița de pe linia M4.

Foto: Vlad-Ștefan Orjan/Ziarul Puterea

În ciuda valorii sale istorice și potențialului turistic, pasarela se află într-o stare avansată de degradare, la fel ca și infrastructura feroviară din jurul său. În apropierea pasarelei, peisajul urban dominat de halele industriale din sticlă și de clădirea emblematicei GRIRO, o construcție modernă din anii 1960, este pe cale să dispară.

 

Un proiect imobiliar major, discutat intens în ultimii ani, plănuiește înlocuirea acestor structuri istorice cu spații comerciale, clădiri de birouri și apartamente, ceea ce ar putea duce la demolarea turnului GRIRO și a halelor Grivița.

Atelierele CFR Grivița – Foto: Vlad-Ștefan Orjan/Ziarul Puterea

Turnul GRIRO, la momentul inaugurării sale, a fost una dintre cele mai înalte și moderne clădiri din București, iar halele Grivița adăpostesc o bogată istorie legată de Atelierele CFR, unde a lucrat în anii 1930 Vasile Roaită, devenit ulterior erou național în timpul regimului comunist. Această parte a patrimoniului industrial bucureștean, odinioară simbol al modernității, riscă acum să fie complet transformată sau distrusă.

Proiect de anvergură într-o zonă istorică a Bucureștiului

Pasarela Grivița, simbol istoric al Bucureștiului, amenințată de un proiect imobiliar

Se pare că se va păstra și o parte fostele Ateliere CFR Grivița. Dezvoltatorul Speedwell, care a achiziționat acum aproape trei ani nouă hectare din terenul fostei fabrici Griro, așteaptă aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un proiect de mare anvergură, evaluat la 500 de milioane de euro.

Pe data de 23 august 2024, Primăria Municipiului București a lansat un anunț privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un proiect imobiliar mixt ce vizează dezvoltarea unei zone rezidențiale și de servicii. Proiectul prevede restructurarea și conversia funcțională a fostei incinte industriale într-un pol urban de tip CB3, transformând astfel un spațiu industrial într-o zonă modernă cu multiple funcțiuni, menită să contribuie la revitalizarea urbană a zonei.

Pasarela Grivița, simbol istoric al Bucureștiului, amenințată de un proiect imobiliar

De asemenea, compania deține, din iunie anul trecut, autorizația de demolare a turnului Griro, însă nu va începe lucrările până când nu progresează cu obținerea autorizațiilor necesare pentru proiect.