Păsări de la Polul Nord ne dau întâlnire iarna pe Lacul Morii

Publicat: 10 ian. 2025, 06:03, de Evelin Ceciu, în Mediu , ? cititori
Păsări de la Polul Nord ne dau întâlnire iarna pe Lacul Morii
Printre păsările care iernează pe Lacul Morii poate fi întâlnită și rața moțată / Foto: Helen Beatrice Sforaru / Rețeaua pentru Natură Urbană / Agerpres / Facebook

Păsări din Peninsula Scandinavă sau din Siberia, venite în țara noastră în căutarea apelor care nu îngheață, pot fi observate în această perioadă pe Lacul Morii, transmite Agerpres citând Rețeaua pentru Natură Urbană și Societatea Ornitologică București.

Rețeaua pentru Natură Urbană și Societatea Ornitologică București organizează sâmbătă, de la ora 8,30, un tur gratuit pentru observarea acestor păsări care iernează în țara noastră.

„Lacul Morii are, în această perioadă a anului, oaspeți veniți de departe. Sunt păsări care au zburat mii de kilometri în căutarea apelor care nu îngheață, iar Lacul Morii este un refugiu pentru numeroase specii care vin să ierneze la noi.

Printre cei mai eleganți oaspeți de iarnă ai Lacului Morii se numără cufundarii polari, veniți din Peninsula Scandinavă sau Siberia. Pescari excelenți, pot fi observați cu ușurință, chiar și fără binoclu”, informează organizatorii, pe Facebook.

Mergând în căutarea cufundarilor polari, pot fi întâlnite și frumoasele rațe moțate (Aythya fuligula). Moțul e mult mai vizibil la masculi, cum este de așteptat. Vestea bună e că membrii SOR București au spus că le-au văzut recent pe Lacul Morii.
Conform Rețelei pentru Natură Urbană, în această perioadă a anului are loc și „Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice”, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter.

Căutăm cufundari polari, găsim pescăruși râzători

„Mergând în căutarea cufundarilor polari, e foarte probabil să întâlnim stoluri mari de pescăruși râzători (Larus ridibundus). Apropo de stoluri mari, v-ați întrebat vreodată cum estimează ornitologii câte păsări sunt într-un stol?
O variantă ar fi să fotografieze păsările și să le numere în liniște, acasă. Se poate și altfel, după cum vom afla sâmbătă, 11 ianuarie, de la prietenii de la Sucursala București a Societății Ornitologice Române”, se încheie postarea Rețelei pentru Natură Urbană.