Pasiune de 42 de miliarde pe an

Publicat: 10 sept. 2024, 17:33, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Pasiune de 42 de miliarde pe an
Foto: arestat.ro

Cel puțin 80% dintre adulții din întreaga lume au apelat la jocurile de noroc cel puțin odată într-un an, iar cei mai pasionați au aruncat pur și simplu cu banii. Astfel, grecii au pariat de 21,25 miliarde de euro în doar 6 luni din 2024. Spre comparație, în România, în 2022, cifra de afaceri din domeniul jocurilor de noroc și pariuri a fost de 2,4 miliarde de euro.

Cifrele pieței jocurilor de noroc pentru prima jumătate a anului din Grecia nu arată doar creșterea valorii pariurilor, ci și creșterea semnificativă a veniturilor colectate de stat din această activitate.

În perioada ianuarie-iunie 2024, cifra de afaceri totală (CAT) a industriei de jocuri din Grecia, care provine în principal din repatrierea banilor câștigați de jucători la jocurile de noroc, a crescut cu 13,3%, la 21,25 miliarde de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Partea leului din TGR, de ordinul a 15 miliarde de euro, provine din jocurile online (+18% față de primul semestru din 2023). Acesta este urmat de OPAP, cu aproximativ 5 miliarde euro și o creștere de 4,1% pe an.

TGR au o abatere semnificativă în raport cu TGR reformat, care a crescut cu 10,1%. până la 7,5 miliarde euro.

Cea mai mare contribuție de 3,46 miliarde euro la TGR (reformat) provine de la OPAP, cea mai mare firmă de jocuri din Grecia, urmată de companiile online cu 3,37 miliarde EUR.

Veniturile statului din drepturi au crescut în prima jumătate a anului, anual, cu un total de 12,3%, la 288,2 milioane de euro. Motivul este noul joc Euro Jackpot, care are o rată crescută a redevențelor, impozitarea corespunzând la 30% din venitul brut din jocuri (GGR).

O creștere semnificativă, de 17,8%, a fost înregistrată și de taxa pe jucători, a cărei valoare totală a ajuns la 188 de milioane euro. În total, din taxa și drepturile jucătorilor, în perioada ianuarie-iunie, statul grec a încasat 476 de milioane euro, în creștere cu 14,4% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Potrivit datelor EEEP, cifra de afaceri totală a cazinourilor a crescut cu 4,3%, până la 980,2 milioane de euro, această categorie specială a pieței înregistrând cele mai mici venituri, după loterii și hipodromuri.

După cum precizează organismul de supraveghere într-un buletin informativ, dintre cele 10 cazinouri în funcțiune, cele mai problematice au fost și sunt cazinoul Loutraki din Atena și cele trei cazinouri în care Kostas Piladakis a fost principalul acționar.

„Singura speranță de salvare pentru aceste patru cazinouri era să găsească un investitor care să se ocupe de redresarea lor. Nu a fost ceva ușor, deoarece datoriile acumulate erau și sunt multe, procedurile birocratice sunt descurajante, problemele cu personalul sunt mari, iar ca investiții nu sunt deosebit de atractive”, se menționează în comunicatul autorităților.