Pastila anti-Covid care face și mai periculos noul coronavirus
Potrivit unui studiu recent, folosirea pastilei anti-Covid Molnupiravir de la Merck este asociată cu apariția unor mutații ale noului coronavirus, făcându-l și mai periculos.
Această pastilă a fost lansată în 2021. Ea fost prima pastilă anti-Covid din lume care completa arsenalul contra acestei infecții, format din vaccinuri și alte tratamente cu administrare intravenoasă.
De altfel, încă de la apariție, această pastilă a fost primită cu rețineri legate de principiul pe care se bazează: declanșarea unui șir de mutaii dezordonate, care, în final, să ducă la eliminarea virusului din organism. Oamenii de ştiinţă au considerat, încă de la lansarea pastilei, că un astfel de mecanism riscă să favorizeze apariţia unor virusuri mutante şi transmisibile de la un individ la altul.
Este motivul pentru care, în SUA, FDA autoriza pastila cu majoritatea la limită a membrilor săi, iar în Franța, aceasta a fost respinsă de Haute Autorite de Sante.
Pro și contra
Acest tratament ”poate da naştere unor virusuri care au suferit mutaţii într-o manieră notabilă şi care rămân viabile, chiar în anumite cazuri transmisibile”, a explicat pentru AFP unul dintre autorii studiului, geneticianul Theo Sanderson.
Virusologul Stephen Griffin sublinia’, în Science Media Center (SMC), din Regatul Unit, că este o cercetare ”bine realizată și de o importanță excepțională”. Stephen Griffin a subliniat că muațiile detectate nu par să fie în sine deosebit de periculoase sau contagioase.
Totuși se pune întrebarea dacă spunem da sau nu privind folosirea acestei pastile.
Autorii studiului nu au dat un răspuns categoric, lăsând ca acesta să fie dat de autoritățile sanitare.
Potrivit Agerpres, Chris Butler de la SMC a declarat: ”Desigur, nu trebuie să iei sistematic Molnupiravir când eşti infectat” cu coronavirus. ”Dar în anumite cazuri dificile, este un medicament care poate fi util”.