Pastilele de iod: Avem, dar cine le distribuie?
Avem pastile de iod, a început distribuția lor la direcțiile de sănătate publică. Mai trebuie stabilit un amănunt important: informarea corectă și simplă a populației asupra modului cum trebuie să procedeze pentru a beneficia de aceste pastile, evident, în caz de necesitate.
”Antibiotice” Iași a reușit într-un timp record să finalizeze fabricarea a aproape 30 de milioane de comprimate cu iod estimate a fi necesare în caz de necesitate. De la început ministrul Rafila a subliniat că în distribuirea acestor pastile, prioritate au femeile însărcinate și copiii.
Ministrul Sănătății a anunțat că pastilele vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și că se caută ”calea cea mai ușoară încât ele să poată să ajungă la populația beneficiară”. În acest sens, se preconizează ca distribuția să fie asigurată prin prefecturi și cu inspectoratele județene pentru situații de urgență.
Ministrul Sănătății crede că este o idee foarte bună și i se pare normal ca în procesul de distribuire a pastilelor cu iod să fie implicați și medicii de familie.
Cabinetele medicilor de familie nu sunt farmacii!
Dr. Rodica Tănăsescu, medic de famili, consideră că nu este oportună implicarea medicilor de familie în distribuirea acestor pastile din mai multe motive. În primul rând, pentru că prin legislație, cabinetul medicului de familie nu are rolul de a distribui medicamente. Dimpotrivă, are un contract de prestări servicii care constă în consultații medicale, eliberare de bilete de trimitere etc., și mai nou, testare și vaccinare Covid.
”De exemplu, luni (n.r. 21 martie) am avut 60 de consultații. Când să distribui pastile? Pentru că și aceasta implică o răspundere și formalități: tabele cu CNP-uri, cu semnături etc. Cabinetele medicilor de familie nu sunt farmacii. Și de fapt farmaciile ar trebui implicate în acest proces, direcțiile de sănătate publică și, în localitățile mici, primăriile”, precizează dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București.
Așteptăm indicații
Oana Niculescu, DSP București, spune că, deocamdată a primit ”decât informarea de a le prelua și a le ține în custodie”. La DSP București se așteptă aprovizionarea cu peste 2 milioane de comprimate.
Pe de altă parte, dr. Vasile Cepoi, DSP Iași, preciza că sunt așteptate indicațiile de la Ministerul Sănătății privind distribuirea iodurii de potasiu.
”Trebuie administrate în mod organizat”
Dr. Cătălina Poiană, președinta Societății Române de Endocrinologie, spune că aceste comprimate ”trebuie administrate în mod organizat”, în doze ”în funcţie de grupa de vârstă”.
Medicul mai subliniază că ”nu toate categoriile de populaţie sunt la același risc în cazul în care există expunere la iod”.
”Cu cât individul este mai tânăr cu atât capacitatea tiroidei de a capta iodul este mai mare cu atât riscul de a dezvolta în timp cancer de tiroidă este mai mare. Atunci când vorbim de protecţie vorbim de o grămadă de alte elemente nu doar administrarea de iodură de potasiu. (…) Risc crescut au sugarii, copiii, femeile gravide, femeile care alăptează, tinerii. Persoanele peste 40 de ani nici măcar nu ar trebui să primescă iodură de potasiu la o condiție obișnuită de expunere”, explică medicul Cătălina Poiană.