Biserica Ortodoxă Română: Vaccinarea anti-Covid 19, între ezitare şi speranţă
Biserica Ortodoxă Română nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical, se precizează într-un comunicat de presă al Patriarhiei care face referire la campania de vaccinare anti-coronavirus.
BOR transmite că vaccinul anti-Covid-19 este „ezitare și speranță” având în vedere că serul nu a mai fost folosit până în prezent și ținând cont de faptul că specialiștii susțin că acesta ar putea pune capăt pandemiei.
„Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație. În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.
În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, transmie Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
Poziția Patriarhiei Române este una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică precum „consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”.