Patriarhul Daniel, în predica de Înviere: Hristos este totdeauna prezent în Biserica Sa
Preafericitului Daniel a evidențiat, în predica de Înviere, prezența permanentă a Mântuitorului în viața credincioșilor, oferind pace și bucurie prin Sfânta Euharistie și Sfintele Taine.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj important în cadrul Slujbei Învierii, oficiată la Catedrala Patriarhală. El a subliniat prezența permanentă a lui Iisus Hristos în Biserică, evidențiind-o în mod special prin Sfânta Euharistie.
Potrivit Preafericitului Daniel, această prezență permanentă a lui Hristos se manifestă prin Sfânta Evanghelie, Sfintele Taine și Sfinții Bisericii, purtători ai harului divin. De asemenea, el a accentuat rolul esențial al Sfintei Euharistii, prin care credincioșii primesc iertarea păcatelor și viața veșnică.
Prezența lui Hristos – izvor de pace și bucurie
Patriarhul a descris prezența lui Hristos ca fiind izvor de pace sfântă și bucurie negrăită, prefigurând pacea și bucuria din Împărăția Cerurilor. El a îndemnat credincioșii să simtă această iubire smerită și milostivă a lui Hristos în toată viața lor.
„Ce înseamnă că Iisus cel Înviat din morţi este permanent prezent în Biserica Sa? Înainte de a se înălţa la cer, Domnul Iisus cel Înviat din morţi trimite pe ucenicii săi în misiune la toate popoarele, pentru a binevesti pocăinţa şi mântuirea tuturor oamenilor care cred în el. Iar apoi îi încredinţează pe ucenici „Iată eu cu voi sunt până la sfârşitul veacului”, adică va fi permanent prezent cu ucenicii săi. Deşi înălţat întru slavă la ceruri, Domnul Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este, prin harul Sfântului Duh, totdeauna prezent în Biserica Sa, prin Sfânta Evanghelie, prin Sfintele Taine şi prin Sfinţii Lui, care sunt purtători ai harului dăruit lor de Hristos; sunt Hristofori sau Teofori, purtători de Hristos, sau purtători de Dumnezeu”, a spus PF Daniel, la slujba oficiată împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul
Sărbătoarea Învierii – o trecere spre o viață nouă
Mesajul Patriarhului a atins și semnificația profundă a sărbătorii Învierii, descrisă ca o trecere de la moarte la viață și de la robia păcatelor la libertatea fiilor lui Dumnezeu. El a reamintit de coincidența pascală din anii 2010, 2011, 2014 și 2017, când ortodocșii, romano-catolicii, greco-catolicii, evanghelicii și reformații au sărbătorit Paștele în aceeași zi. Următoarea coincidență va fi în 2025, pe 20 aprilie.
„Iar prin salutul euharistic „Hristos în mijlocul nostru este şi va fi” se mărturiseşte mai intens prezenţa lui Hristos cel Înviat în mijlocul poporului drept-credincios. Această prezenţă harică a lui Hristos în Biserica Sa este izvor de pace sfântă, de bucurie negrăită şi preaslăvită, după cum ne spune Sfântul Apostol Petru, ca pregustare a păcii şi bucurie din Împărăţia Cerurilor. Ne rugăm să ne ajute Hristos Domnul să simţim şi noi prezenţa iubirii sale smerite şi milostive în toată viaţa noastră. Sfintele Paşti să vă aducă tuturor în suflet şi în case pacea sfântă şi bucuria preaslăvită a lui Hristos. Hristos a Înviat!”, a încheiat Patriarhul Daniel.