Patriarhul Daniel: mesaj la începutul noului an școlar

Publicat: 05 sept. 2024, 23:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Religie , ? cititori
Patriarhul  Daniel: mesaj la începutul noului an școlar
Patriarhul Daniel

La începutul noului an școlar 2024-2025, Patriarhul Daniel transmite un mesaj de binecuvântare și încurajare către elevi, părinți, bunici, învățători și profesori, subliniind importanța educației creștine în formarea tinerilor și în societate. Patriarhul subliniază că educația creștină este esențială pentru creșterea spirituală și pentru dezvoltarea unei conviețuiri armonioase în familie și în societate.

Mesajul său include și un avertisment referitor la „criza contemporană de identitate și orientare”, care afectează tinerii din societatea modernă. Această criză, susține Patriarhul Daniel, poate fi contracarată prin educația religioasă oferită atât în familie, cât și în biserică și școală. El a subliniat rolul crucial al disciplinei Religie în școală și al catehezei parohiale, care ajută la descoperirea „sensurilor profunde ale realității vieții și lumii”.

Patriarhul evidențiază că educația creștină oferă modele de bunătate și sfințenie, contribuind la înțelegerea istoriei și culturii continentului nostru. Aceasta promovează valorile milosteniei, bunătății și dragostei, care sunt esențiale pentru o societate armonioasă.

Iată mesajul integral transmis de Patriarhul BOR:

„Educația creștină este lumină pentru societate!

La începutul anului şcolar 2024-2025, îi felicităm şi binecuvântăm pe elevi, părinţi, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală.

Educaţia creştină vizează creșterea duhovnicească a omului în comuniune de iubire cu Dumnezeu. Fundamentul vieţii creştine este întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut om, pentru a-i oferi omului posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, la sfinţenie, la desăvârşire. De aceea, Domnul Iisus Hristos a poruncit: „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Matei 5, 48).

Omul nu poate tinde spre acest ideal fără ajutorul lui Dumnezeu: „Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5). Ca prim mijloc pentru desăvârșire, i s-a dat omului posibilitatea unirii cu Hristos în Taina Botezului, pentru a putea lupta împotriva păcatului și a cultiva virtutea, deoarece omul este chemat la comuniune de iubire cu Dumnezeu și cu semenii săi.

Întrucât principiile educaționale creștine se întemeiază pe textele inspirate de Duhul Sfânt ale Sfintei Scripturi, cunoașterea învățăturii revelate reprezintă condiția înscrierii copilului pe calea creșterii duhovnicești.

Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.

După cum lumina descoperă în întuneric persoane și lucruri necunoscute până atunci, atât disciplina școlară Religie, cât și cateheza parohială promovează o vedere a sensurilor profunde ale realității vieții și lumii, contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate și orientare, propune modele de bunătate și sfințenie, îi ajută pe elevi să înțeleagă istoria și cultura continentului nostru.

Așadar, educația creștină, realizată în biserică și în școală, este necesară și pentru o bună conviețuire în familie și societate, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii… Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea” (Coloseni 3, 12, 14, 16).

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Învățătorul” (Matei 23, 10) și „Mântuitorul nostru” (Tit 1, 4), să lumineze sufletele elevilor, părinţilor, bunicilor, învățătorilor și profesorilor, pentru a aduce roadă multă în familie și societate.

Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”