Patrimoniul cultural: Publicul din România poate vota proiectul favorit la Premiile UE
Proiectul Semne cusute, atelierul-muzeu Şcoala de Piscu şi restaurarea Casei Libertăţii Religioase din Cluj Napoca sunt cele trei proiecte româneşti câştigătoare ale Premiilor Uniuniii Europene pentru Patrimoniu Cultural.
Până la 11 septembrie, publicul poate vota proiectul favorit. Marele câştigător va fi desemnat la Opera de Stat din Praga, anunţă Ministerul Culturii.
La ediţia aniversară de anul acesta, ce marchează 20 de ani de la lansare, au fost premiate 30 de realizări remarcabile în domeniu, din 18 ţări europene. România figurează pe lista laureaţilor cu trei proiecte.
Atelierul-muzeu Şcoala de Piscu, creat de Adriana şi Virgil Scripcaru, s-a distins părin prezervarea meşteşugului olăritului, implicarea comunităţilor locale, formarea tinerelor generaţii şi combinarea datinilor străvechi cu arta contemporană.
Cum se poate vota
Proiectul de restaurare a Casei Libertăţii Religioase din Cluj Napoca a fost premiat atât pentru contribuţia avută în regenerarea urbană şi influenţarea procesului de conservare a altor clădiri din zocă, cât şi pentru promovarea toleranţei şi a dialogului intercultural.
Publicul are un rol foarte important în cadrul acestui eveniment, având posibilitatea de a-şi vota proiectul favorit accesând link-ul https://www.europanostra.org/europes-top-heritage-awards-honour-30-exemplary-achievements-from-18-countries/, până la data de 11 septembrie 2022.
Ceremonia de decernare a premiilor, inclusiv a Premiului acordat de public, va avea loc în data de 26 septembrie, la Opera de Stat din Praga.