Patru rable din Luxemburg vor circula pe căile noastre ferate

Publicat: 10 apr. 2025, 19:57, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Patru rable din Luxemburg vor circula pe căile noastre ferate
sursa foto: ProTV

Luxemburg s-a saturat de rable, România le primește cu brațele deschise! Trenuri vechi de peste 30 de ani urmează ajungă la noi, după ce au străbătut Austria și Ungaria, patru dintre acestea fiind deja pe drum, iar alte șase ajungând la final de iunie.

Funcționale pentru noi, rable pentru alții

Trenurile cu peste patru milioane de kilometri parcurși și-au început călătoria și urmează ajungă în România, după ce au ieșit la pensie în Luxemburg. Compania națională de căi ferate din Luxemburg a explicat trenurile scoase din circulație au fost trase în convoi până la Saarbrücken. Apoi, acestea au fost cuplate la o locomotivă care aparține noului proprietar.

Drumul a continuat prin Austria și Ungaria, destinația finală fiind România. Alte șase trenuri urmează ajungă la noi la sfârșit de iunie. Planul prevede trenurile de tip Z2 din flota CFL fie înlocuite cu cele Coradia Stream High Capacity, până la finalul anului curent.

„Trenurile Z2 au fost tratate ca o încărcătură de marfă, adică fără electricitate la bord și cu pantografele coborâte”, a declarat un purtător de cuvânt al CFL.

Aproximativ 20 de trenuri vor ajunge în România pentru revizie generală. Ultimul dintre acestea va rămâne în Luxemburg ca parte a patrimoniului feroviar local. Potrivit CFL, nu sunt disponibile informații suplimentare cu privire la locul exact în care trenurile vor fi utilizate în noua lor casă, relatează ProTV.

România poate fi conectată cu aproape 40 de destinații din Europa

Românii ar putea ajunge în țări precum Turcia sau Italia mult mai rapid și nu cu avionul. Este propunerea think tank-ului 21st Europe. Gigantul cu sediul la Copenhaga a adus în discuție crearea unei linii feroviare pan-europene, care să funcționeze similar cu o linie de metrou.

În total, proiectul ar urma să însumeze 22.000 de kilometri de cale ferată ultrarapidă. Momentan, pe site-ul celor de la 21st Europe a fost publicată o hartă.  De asemenea, aflam ca Bucureștiul se numără printre orașele care vor fi conectate la nivelul Europei.

Sistemul Starline ar funcționa similar unei rețele de metrou la nivel continental, oferind conexiuni rapide și frecvente între marile orașe europene. Trenurile vor circula cu viteze de 300-400 km/h, ceea ce va reduce semnificativ timpul de călătorie.