14:53, 29.11.2024 • Internațional
Patru vaccinuri anti-Covid-19 disponibile în campania de imunizare. Cum funcționează fiecare și care este mai eficient?
În Europa sunt autorizate în prezent patru vaccinuri anti-coronavirus: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford și Johnson&Johnson.
Ultimul autorizat de Comisia Europeană este cel de la Johnson&Johnson.
Prospect
- Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech/ Pfizer (denumit Comirnaty) cu informații pentru utilizator aici.
- Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna cu informații pentru utilizator aici.
- Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZenca cu informații pentru utilizator aici.
- Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Janssen Pharmaceutica NV cu informații pentru utilizator aici.
Vaccinul AstraZeneca, retras din mai multe state europene
Vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford a fost retras din mai multe state europene în urma apariției unor cazuri de reacții adverse severe, unele dintre ele soldate chiar cu decese.
Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) evaluează cazurile cu evenimente tromboembolice. Beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile, susțin oficialii europeni.
Strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, poate fi consultată aici.
Obiectivele Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19:
- asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor;
- asigurarea accesului rapid la vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind, în același timp, vârful de lance al solidarității la nivel mondial;
- asigurarea unui acces echitabil la un vaccin abordabil ca preț cât mai curând posibil.
Strategia UE se bazează pe doi piloni:
- asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin;
- adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.