Pe o rază de 500 de metri în jurul școlilor, fără chipsuri, pizza și sucuri

Publicat: 17 mai 2024, 08:11, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pe o rază de 500 de metri în jurul școlilor, fără chipsuri, pizza și sucuri
pizza școli grădinițe

Vânzarea unor alimente și băuturi într-un perimetru de 500 de metri în jurul școlilor, grădinițelor și altor instituții de învățământ ar putea fi interzisă, potrivit unui ordin propus de Ministerul Sănătății, aflat în dezbatere publică. 

Astfel, conform acestui ordin, va fi interzisă vânzarea alimentelor care sunt considerate nesănătoase pentru copii. Este vorba despre alimente bogate în zahăr, grăsimi, sare etc., cum sunt:

  • prăjituri, bomboane (aport mare de zahăr)
  • hamburgeri, pizza (aport mare de grăsimi)
  • chipsuri, biscuiți sărați, cartofi prăjiți (aport mare de sare).

Cu excepția apei îmbuteliate, este interzisă vânzarea sucurilor, a băuturilor energizante și a cafelei în apropierea școlilor, dar și în locuri unde se derulează activități educative și recreative pentru copii.

Aceste reguli se aplică în creșe, grădinițe, școli, licee, școli profesionale, cluburi sportive școlare și alte centre recreative sau educaționale.

..pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”, prevede noul ordin, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Acest ordin se înscrie în eforturile Ministerului Sănătății de promovare a unui stil de viață sănătos și de prevenire a problemelor legate de alimentație în rândul copiilor și tinerilor.

În primul rând, este vizată combaterea obezității infantile considerată o boală cronică, ce a atins o frecvență alarmantă, amenințând sănătatea prin multiplele comorbidități cu care este asociată.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Europa 1 din 3 copii de vârstă școlară, 1 din 4 adolescenți și aproape 60% din populația adultă sunt supraponderali sau obezi