Pedalarea între Murphy și Pristanda a arogantului ministru UDMR al Sportului
Nici nu s-a așezat bine în șaua de ministru al Tineretului și Sportului și deja ciclistul, devenit peste noapte demnitar, Carol-Eduard Novak, a făcut câteva declarații care-l fac invidios până și pe Murpfy.
Noul ministru impus de UDMR a spus că MTS are nevoie de o reformă radicală, axată pe două criterii: câte medalii potențiale are o disciplină sportivă și rezultatele românilor la anumite discipline. La prima vedere, constatarea acestuia este justă vis a vis de reforma radicală, dar, după aceea își etalează singur și sigur amatorismul managerial și viziune limitată la doar cadrul unei biciclete.
„Trebuie să creăm o strategie și o legiferare care să impună performanța. Trebuie un sistem care dă direcție, care să ne spună unde vrem să ajungem. Disciplinele cu care se pot obține cele mai multe rezultate sunt următoarele, din punctul meu de vedere: gimnastică, atletism, înot, canotaj, chiar și ciclism. Ciclismul e al doilea sport de la Olimpiadă ca număr de medalii la bătaie, după atletism. Ne trebuie 4-6 sporturi și dată direcția. Scrima ar putea fi în această primă categorie. Haltere, tot la fel, precum și handbal. E o analiză foarte mare, sunt două criterii de prioritate: discipline și rezultate. E important să ridicăm sporturile care pot aduce cât mai multe medalii”.
Oppsss! Domnul ministru deja ți-a sărit lanțul după primele pedalări prin minister și nu ți-ai dat seama!. Adică, anunți că e important să ridicăm sporturile care pot aduce medalii cum ar fi înotul și ciclismul, ignorând realitatea.
O realitate despre care deocamdată Carol-Eduard Novak demonstrează că habar n-are, dar insistă în elucubrații. Faptul că România nu are decât un singur bazin de înot cât de cât la standarde internaționale și niciun velodrom, fapt pentru care cicliștii se antrenează în Bulgaria, scoate în evidență că viziunea sa despre dezvoltarea sportului este la „bara din față”.
Cum să faci performanță când tu nu ai unde să te pregătești pentru marea performanță? E ca și cum ai vrea să te iei la întrecere cu vulturii, dar tu zbori pe curcani!
De când România are tradiție la ciclism și ce mari performanțe a obținut? Faptul că proveniți din lumea ciclismului și acum vreți să trageți jar pe turta federației pe care o păstoriți, este argumentul forte prin care doriți să impuneți ciclismul ca sport prioritar!?
„Curat caraghioz!” sau „Curat murdar!”, domnule ministru, cum spunea Ghiță Pristanda în „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale. Prin afirmațiile debitate în spațiul public, Carol Novak demonstrează că calcă serios pe urmele lui Ghiță Pristanda.
Monologul lui Pristanda din actul I scena II suna: „Grea misie, misia de polițai…Și conul Fănică cu coana Joițica mai stau să-mi numere steagurile…Tot vorba bietei neveste, zice: „Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și papă-i tot, ca sătulul nu crede la ăl flămând…” Zic: curat! De-o pildă, conul Fănică: moșia, moșie, foncția, foncție, coana Joițica, coana Joițică: trai neneaco pe banii lui Trahanache…babachii”.
Dar monologul lui Novak este mai scurt dar pe același calapod ca al lui Pristanda, numai că lasă loc la o mulțime de speculații. „Ungaria s-a concentrat pe câteva sporturi, pe înot sau patinaj, de exemplu. De ce să nu o facem și noi?”, a explicat Eduard Carol-Novak.
Păi de nu o putem face și noi? Foarte simplu. În Ungaria sportul este prioritate națională și a investit enorm în infrastructură, în timp ce la noi sportul a fost Cenușăreasa guvernelor și, indiferent de cine a fost la guvernare, toți au căutat să fure pantoful miresii numite Sport logodită, din când în când, cu Tineretul.
Încercând să nu-l contrazică pe regizorul Andrei Șerban care susține că „Realitatea din România se reflectă în ştirile TV: o combinaţie de confuzie, de prostie, de aroganţă”, Carol Novak declară că își propune „ca, într-un an, fiecare copil din România să înceapă fiecare zi de școală cu 45 de minute de mișcare”.
Încă o dată, prin această afirmație noul ministru demonstrează că este paralel cu tot ce înseamnă administrație centrală și managementul acestui minister. În primul rând, deocamdată școlile sunt închise care urmare a epidemiei de COVID-19, iar copiii fac școală on-line și ies din casă cu masca pe față. Și nu se știe pentru cât timp se vor confrunta cu această situație.
În al doilea rând, nu este atributul MTS ca fiecare copil să facă zilnic 45 de minute de mișcare. Această activitate este în responsabilitatea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății și, eventual, MTS poate fi întrebat cum se face mișcare.
Practic, noul ministru al Tineretului și Sportului pedalează cu viteză pe urmele lui Murphy încercând chiar să-l plagieze, adică „dacă nu te pricepi, măcar încurcă-i”, fapt pentru care va trebui să se decidă ce vrea: ministru, președinte de federație sau sportiv? Astfel, ajungem să constatăm că există puține lucruri mai periculoase decât un amestec de putere, aroganță și incompetență!