Penalizată cu tarife uriaşe, China nu mai cumpără filme de la Hollywood. Ce filme au fost cenzurate, modificate sau interzise în anii comerţului liber

Publicat: 12 apr. 2025, 18:30, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Penalizată cu tarife uriaşe, China nu mai cumpără filme de la Hollywood. Ce filme au fost cenzurate, modificate sau interzise în anii comerţului liber
Penalizată cu tarife uriaşe, China nu mai cumpără filme de la Hollywood. Ce filme au fost cenzurate, modificate sau interzise în anii comerţului liber

Politica tarifară a lui Trump continuă să stârnească turbulenţe în întreaga lume, cu decizia sa de a întrerupe creșterea tarifelor pentru majoritatea partenerilor comerciali, crescând simultan taxele pentru importurile din China la 145%. China a răspuns imediat cu tarife de 84% la mărfurile americane şi au apărut şi victime colaterale – filmele de la Hollywood.

China va cumpăra mai puţine filme americane. China importa anual 10 filme americane

Potrivit presei internaţionale, în ultimele trei decenii China a importat anual zece filme produse la Hollywood.

Acum a decis să cumpere mai puţine, dar intenționează să reducă moderat numărul de filme americane difuzate pe teritoriul ei, în cadrul unei măsuri neobișnuite de represalii față de cele mai recente creșteri tarifare impuse de administrația de la Washington, a anunțat joi televiziunea de stat chineză, China Central Television (CCTV).

China are deja implementat un sistem de cote pentru filmele străine, care trebuie să treacă și de reglementările cenzurii chineze înainte de a putea fi difuzate.

O reducere a accesului pe această piață, a doua ca importanță din lume după cea din Statele Unite, ar putea diminua încasările studiourilor hollywoodiene.

Filmele de la Hollywood, numai 5% din piaţa chineză

Filmele hollywoodiene reprezintă doar 5% din box-office-ul total obținut pe piața chineză.

În plus, China taxează aceste filme cu 50% înainte ca orice fel de venituri să ajungă în Statele Unite. Studiourile hollywoodiene primesc apoi doar 25% din încasările obținute în cadrul box-office-ului din China, în timp ce alte piețe le oferă un nivel dublu.

Printre filmele importate în trecut de China din Statele Unite s-au numărat producții cum ar fi ‘Titanic” și „Avatar”, care au doborât apoi recordurile de încasări pe piața chineză, ajutându-i pe actori precum Leonardo DiCaprio și regizori precum James Cameron să devină nume cunoscute și apreciate în rândul iubitorilor chinezi de filme din toate generațiile.

Filmele americane care au înregistrat cele mai mari încasări în China

  1. „Avengers: Endgame” (2019) – A generat încasări de peste 4,25 miliarde de yuani, devenind cel mai de succes film străin pe piața chineză
  2. „The Fate of the Furious” (2017) – A obținut aproximativ 2,67 miliarde de yuani în China
  3. „Furious 7” (2015) – A înregistrat încasări de circa 2,42 miliarde de yuani.
  4. „Avengers: Infinity War” (2018) – A acumulat aproximativ 2,39 miliarde de yuani.
  5. „Aquaman” (2018) – A avut încasări de peste 2,01 miliarde de yuani

China a cenzurat sau interzis mai multe filme americane din diverse motive, inclusiv conținut politic sensibil, teme controversate sau reprezentări considerate nepotrivite de autoritățile chineze.

  • Kundun (1997)
    Acest film biografic despre viața celui de-al 14-lea Dalai Lama a fost interzis în China din cauza subiectului său sensibil legat de Tibet. Ca urmare, regizorul Martin Scorsese și alți membri ai echipei de producție au fost declarați indezirabili în China.
  • Red Corner (1997)
    Filmul, care prezintă un avocat american acuzat pe nedrept în sistemul judiciar chinez, a fost interzis pentru portretizarea negativă a sistemului legal din China. Actorul principal, Richard Gere, a fost un critic vocal al politicilor chineze, ceea ce a contribuit la interdicție.
  • Brokeback Mountain (2005)
    Drama romantică despre relația dintre doi cowboy a fost interzisă în China din cauza tematicii sale legate de homosexualitate, considerată un subiect sensibil de autorități.
  • Django Unchained (2012)
    Deși inițial aprobat, filmul a fost retras brusc din cinematografele chineze în ziua premierei, oficial din motive tehnice. Ulterior, a fost relansat cu scene de violență reduse sau eliminate.
  • Fight Club (1999)
    În versiunea difuzată pe platformele de streaming chineze, finalul original a fost înlocuit cu un mesaj text care indică faptul că planul anarhist a fost dejucat de poliție, schimbând semnificativ mesajul filmului.

Şi actorii de la Hollywood au fost penalizaţi de autorităţile chineze

  • Anna May Wong
    Prima actriță sino-americană de la Hollywood, Anna May Wong, a fost criticată în China în anii 1930 pentru rolurile sale din filmele americane, considerate de unii ca promovând stereotipuri negative despre chinezi. De exemplu, filmul „Shanghai Express” a fost întâmpinat cu ostilitate de presa chineză, care a acuzat-o că discreditează imaginea Chinei.
Rachel DeWoskin

Rachel DeWoskin

  • Rachel DeWoskin
    Actrița americană Rachel DeWoskin a devenit faimoasă în China în anii 1990 datorită rolului principal din serialul „Foreign Babes in Beijing”. Deși serialul a avut un succes enorm, atrăgând aproximativ 600 de milioane de telespectatori, DeWoskin a fost considerată un simbol sexual și a fost implicată în controverse legate de portretizarea femeilor occidentale în China.
Rachel DeWoskin

Rachel DeWoskin

  • Brad Pitt
    În 1997, Brad Pitt a jucat în filmul „Seven Years in Tibet”, care prezintă ocupația chineză a Tibetului dintr-o perspectivă critică. Ca urmare, actorului i s-a interzis accesul în China timp de mai mulți ani, iar filmul a fost interzis în țară.
  • Richard Gere
    Un critic vocal al guvernului chinez, Richard Gere a denunțat în mod repetat politicile Chinei față de Tibet. Din cauza acestor poziții, filmele sale au fost adesea blocate sau cenzurate în China, iar actorul a fost evitat de proiecte cinematografice care doreau acces pe piața chineză.