Pensia comunitară în România. Cine poate beneficia de ea și ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat: 30 apr. 2025, 05:57, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Pensia comunitară în România. Cine poate beneficia de ea și ce condiții trebuie îndeplinite
Sursa: Gândul.ro

În România mai există și un alt tip de pensie care se poate cumula cu cea primită de la stat: pensia comunitară. Românii care au lucrat legal în străinătate pot beneficia de pensie comunitară, calculată în baza contribuțiilor din România și din alte state membre UE sau din Spațiul Economic European.

Pensia comunitară în România. Cine poate beneficia de ea și în ce condiții

Pensia comunitară în România, cunoscută și ca pensie internațională, este destinată persoanelor care au muncit în alte state europene și au achitat contribuțiile sociale aferente. Stagiul de cotizare realizat în străinătate se cumulează cu cel din România, iar fiecare stat acordă pensia proporțional cu perioada de contribuție realizată pe teritoriul său. Conform legislației, beneficiile obținute într-un stat pot fi plătite în alt stat unde decide să se stabilească pensionarul.

Persoanele care au lucrat în România și în alte state europene trebuie să depună cererea de pensie fie la Casa de Pensii din România, fie la instituția competentă din statul de domiciliu. Persoana care vrea să beneficieze de pensie comunitară sau de pensie internațională trebuie să anexeze câteva documente importante precum carnet de muncă, adeverințe de vechime, diplome sau acte de stare civilă. Totodată, formularele europene E202 și E207 sunt obligatorii în dosarul de pensie comunitară.

Drepturile se stabilesc separat în fiecare stat, iar pensia se acordă proporțional cu perioada de contribuție în fiecare țară. Plata pensiei se poate face fie în România, fie în țara de reședință, la alegerea beneficiarului de pensie comunitară. Noua lege a pensiilor vine în ajutorul viitorilor pensionari prin valorificarea vechimii și veniturilor obținute în alte țări.

Reguli pentru românii care au lucrat în străinătate și vor să iasă la pensie

Românii care au lucrat mai mulți ani în străinătate trebuie să știe că în cazul lor se aplică principiul echivalenței perioadelor de muncă. Conform acestuia, anii lucrați în străinătate se adună cu cei realizați în România, pentru a calcula dreptul la pensie al cetățeanului. De exemplu, dacă o persoană a lucrat 15 ani în România și 10 ani în Germania, ambele perioade vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei.

Pensia comunitară în România

Beneficiarii pensiilor românești care au lucrat în străinătate pot solicita recalcularea pensiei, astfel încât să primească cea mai avantajoasă variantă: fie pensia calculată conform regulamentelor europene, fie pensia națională. Perioadele de muncă efectuate în diferite state sunt recunoscute pentru stabilirea drepturilor de pensie, fără a fi necesar ca o persoană să fi lucrat în mod continuu într-un singur stat.

În cazul țărilor non-UE, România a încheiat acorduri bilaterale cu state precum Canada, Republica Chile, Statul Israel sau Republica Turcia, care reglementează integrarea perioadelor de muncă în calculul pensiei, fiecare acord având propriile prevederi specifice.

Pentru a beneficia de integrarea perioadelor de muncă în străinătate în calculul pensiei, cetățenii trebuie să țină cont de câțiva pași:

  • Depunerea unei cereri la Casa de Pensii din localitatea de domiciliu;
  • Prezentarea documentelor justificative care atestă perioadele lucrate în străinătate, cum ar fi contracte de muncă, adeverințe de la angajatori sau alte documente relevante;
  • Colaborarea între instituțiile de securitate socială din țările implicate, prin intermediul sistemului informatic EESSI pentru statele UE sau prin utilizarea formularelor bilingve pentru țările non-UE.

Românii beneficiază de aceleași drepturi ca cetățenii din țările unde au lucrat, datorită principiului egalității de tratament între statele membre.

Citește și: S-a semnat contractul de execuție pentru încă un lot din autostrada care unește românii! Va avea un cost de 33 milioane euro pe kilometru (VIDEO)