Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea să nu se mai impoziteze
În prezent, sunt scutite de impozit doar pensiile mai mici de 2.000 de lei. O propunere interesantă se regăsește în viitorul program de guvernare al coaliției. Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit. De asemenea există și propuneri de stimulente pentru cei care aleg salariul în detrimentul pensiei.
Programul de guvernare al PNL prevede ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozit pe venit, informează Antena3 CNN.
Se vor acorda stimulente financiare pentru cei care rămân în câmpul muncii
Pe de altă parte, PNL vor ca angajații să rămână cât mai mult la muncă. Cei care vor alege să muncească și să nu iasă la pensie, vor beneficia de „stimulente financiare”. Programul de guvernare al PNL prevede creșterea contribuțiilor individuale la Pilonul 2 de pensii, asta în condițiile în care se reduc contribuțiile de asigurări sociale.
Crește salariul minim
Un alt capitol important din programul de guvernare al PNL cu care merg la negocieri liberalii îi vizează pe salariați. Vor să majoreze salariul minim care în prezent este 3000 de lei. Liberalii vor ca angajații care ocupă locuri de muncă înființate in urma atragerii fondurilor europene să fie scutiți de taxe timp de un an.
În plus, se dorește ca românii cu 2 locuri de muncă să nu mai achite contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă.
Mai mult decât atât, liberalii nu renunță și cer ca taxarea pentru contractele part-time să fie făcută pentru numărul de ore lucrate și nu la nivelul salariului minim, așa cum se întâmplă in prezent.
Promisiuni, promisiuni… în programul de guvernare al PNL
- Pensiile de până la 3.000 de lei să fie neimpozitate;
- Pensii publice doar pe principiul contributivității;
- Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate;
- Promovarea activă a soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie;
- Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii, în contextul reducerii contribuțiilor de asigurări sociale
- Creșterea salariului minim
- „Scutirea fiscală temporară” pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților
- Reducerea PROGRESIVĂ a asigurărilor sociale
- 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
- 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii;
- Contracte part-time impozitate la numărul de ore lucrate.
Citește și: Sprijin pentru persoane vârstnice în valoare de 80 de milioane de euro