Pensiile speciale se limitează și impozitează (surse)

Publicat: 27 mart. 2023, 14:28, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Pensiile speciale se limitează și impozitează (surse)

Pensiile speciale nu vor mai putea depăși valoarea salariului, nu vor mai putea fi cumulate și vor fi chiar impozitate, au decis liderii coaliției de guvernare. În acest sens, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente. 

Conform Digi24, printre amendamentele se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei care încasează mai multe pensii speciale vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate. De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%.

Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.

De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică vor fi eliminate cinci sporuri din baza de calcul.

Actuala formulă legislativă

Proiectul de lege ce ar urma să fie amendat a fost depus în decembrie de Guvern în Parlament, Printre principalele prevederi se numără:

– ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale; la magistrați este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură;

– vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate;

– de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.