Pensiile vor crește cu 30%. Cum se calculează punctele în viitoarea lege a pensiilor?
Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu, a anunțat că pensiile vor crește în ansamblu cu 16%, conform noilor formule de calcul propuse în proiectul de lege aflat în curs de revizuire.
În mod surprinzător, există pensii care cresc cu peste 30%, fără a ține cont de rata inflației. Calculul a fost efectuat de mai mulți experți folosind o nouă formulă de calcul a pensiei.
„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual„, a declarat Doina Pârcălabu.
Bărbaților le va crește pensia mai mult cu această lege deoarece ei au avut, prin această nouă formulă de calcul a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.
Potrivit noilor calcule, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 vor avea creșteri de pensii cu procente de 20%. Acest lucru este calculat în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.
Cei născuți în ianuarie și martie 1944 și care s-au pensionat între ianuarie și martie 2007 ar putea obține o creștere de 24% (deoarece la stagiul de cotizare se adaugă o lună – la fiecare trei luni).
Cei născuți în perioada iulie – septembrie 1946 și care s-au pensionat în perioada ianuarie –iulie 2010 pot beneficia de o creștere a pensiei de până la 30%.
În toamna anului 2010 s-a modificat indicele de corecție și procentul de creștere a pensilor ar putea fi de 13-28%. Totodată, în anul 2015 a fost atins numărul maxim de ani de cotizare la bărbați, respectiv 35 de ani, și procentul ar putea crește la 30%.
„Pe de altă parte, femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani„, a spus fosta șefă a Casei Naționale de Pensii.