Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi statului! Neregulile vânate de autorități
Casa Națională de Pensii vine cu un anunț trist pentru mulți pensionari, care vor fi nevoiți să restituie banii primiți de la stat, dacă sunt prinși cu nereguli, după cum veți vedea în rândurile de mai jos.
Casa Națională de Pensii a vorbit despre pensionarii care trebuie să dea banii înapoi statului român, în anumite condiții, indiferent de cât de sărmani sunt. Mai exact, seniorii vor fi nevoiți să restituie pensia socială, ajutorul pentru alimente și chiar și ajutorul de încălzire, dacă vor fi constatate nereguli.
Care sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi statului
Mai exact, reprezentanții Casei de Pensii spun că pensionarii care au încasat ajutor din partea statului român trebuie să înapoieze de urgență banii, în cazul în care și-au mutat domiciliul în altă țară și nu au anunțat autoritățile.
Așadar, pensionarii care s-au stabilit în altă țară, poate la copii sau alte rude, și care nu au anunțat că au făcut asta, sunt obligați să restituie ajutoarele primite de la statul român, în cazul în care erau beneficiari de pensii sociale, ajutor de hrană sau de încălzire.
Conform noilor reglementări, în luna martie și în septembrie, beneficiarii trebuie să trimită la casele teritoriale de pensii certificatul de viață și datele bancare, în caz contrar pot exista consecințe grave asupra plății pensiei. În cazul în care pensionarii nu respectă aceste termene, plățile pot fi suspendate începând cu luna următoare.
Dar cine sunt românii care primesc de exemplu, carduri de alimente din partea statului român? Ei bine, iată cine se încadrează pentru ajutorul de stat:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.