Pensionarii, în joc de gleznă. Când ar putea fi indexate, totuși, pensiile
Anul 2025 va fi unul al austerității, fără indexări de pensii și creșteri salariale în sectorul de stat. Asta a stabilit Guvernul, asta va fi traiectoria în acest an. De altfel, și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, la Antena 3 CNN, că „bugetul pe 2025 asigură plata tuturor salariilor în acest an, tuturor pensiilor, la nivelul anului 2024, aşa cum s-a stabilit în Ordonanţa de urgenţă care a îngheţat indexarea salariilor şi pensiilor, tocmai pentru a asigura stabilitate şi sustenabilitate în anul 2025“.
Există însă o șansă ca pensiile să fie, totuși, indexate în 2025 și, implicit, să crească. Nu cu mult, ci cu rata inflației de 10,4%. Tanczos Barna a lăsat o portiță deschisă și a explicat că, în cazul în care, la rectificarea din luna august, vor fi încasări suplimentare la bugetul de stat, atunci pensiile vor fi primele indexate.
„Este un an dificil, o să fie un an a solidarităţii, unde toate instituţiile va trebui să-şi reducă cheltuielile, tocmai pentru a putea plăti aceste sume şi la medici, şi la profesori, şi la pensionari, şi la poliţişti, şi la jandarmi, cei care asigură ordinea publică. O să fie un buget solid, care poate fi dus până la capăt“, a spus Tanczos Barna cu referire la bugetul pe anul 2025.
Când ar putea fi indexate, totuși, pensiile. Tanczos Barna: „Am tăiat de la cheltuielile statului 126 de miliarde de lei“
Întrebat dacă Guvernul va indexa pensiile de la 1 septembrie, ministrul Finanţelor a precizat că, prin ordonanţa de urgenţă de ajustări multisectoriale, în decembrie s-a stabilit că salariile şi pensiile în 2025 nu se indexează. „Mergem pe această decizie a Guvernului de acum două săptămâni, facem bugetul pe aceste cifre şi îl ducem până la capăt“, a precizat ministrul.
Există însă și un dacă. Legat de afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, care a spus că îşi doreşte ca în septembrie să fie indexate pensiile, Tanczos Barna a lăsat să se înțeleagă că este posibil acest lucru.
„Toţi cei care au stat la masa Guvernului pe 30 decembrie ştiam care sunt principalii indicatorii macroeconomici. Şi tocmai de aceea, în primul rând am tăiat de la cheltuielile statului 126 de miliarde de lei, am adus venituri suplimentare de şapte miliarde de lei. Toţi vor un buget sustenabil. Domnul prim-ministru, cu siguranţă, caută soluţii în continuare pentru pensionari şi sunt convins că în momentul în care, la o eventuală rectificare în august, cifrele vor permite alte calcule, vor fi primele care se vor face“, a spus ministrul Finanțelor Publice.
Citește și: Crește sau nu TVA în 2025? Ce spune ministrul Finanțelor Publice