Pentru a evita pierderea memoriei, beți ceai verde și mâncați mere!

Publicat: 02 iun. 2023, 12:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
<strong>Pentru a evita pierderea memoriei, beți ceai verde și mâncați mere!</strong>

Un recent studiu, publicat în revista americană The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată că o alimentație săracă în flavonoli  este asociată cu pierderea memoriei legate de vârstă.

Peste 3.500 de persoane în vârstă, cu o stare bună de sănătate, au fost selectate pentru acest studiu, informează un comunicat al unui grup de cercetători de la Universitatea Columbia din SUA.

O parte din participanți au primit fără a ști o pilulă zilnic cu 500 mg de flavonoli și cealaltă parte a primit placebo timp de trei luni.

Toți participanții la studiu au răspuns la un chestionar pentru a se evalua regimul lor alimentar, pentru a ști mai ales dacă aceștia consumă alimente bogate  în flavonoli.

De asemenea, în  cursul studiului, în mai multe rânduri, participanții au făcut teste de memorie. Testele de urină au fost realizate pentru a măsura un biomarker vizând nivelul de flavonoli din alimente.

La finalul primului an de studiu, rezultatele arată că o carență de flavonoli este asociată cu scăderea memoriei legată de vârstă

Importante sunt sursele naturale de flavonoli – ceaiul verde, merele, spanacul, cacao –  pentru a îmbunătăți memoria în cazul persoanelor în vârstă.

Flavonolii sunt un grup de compuși din clasa flavonoidelor care au proprietăți multiple: detoxifiante, diuretice, antiinflamatoare, antiaritmice, hypotensive, anticancerigene etc.