Pentru ce a fost condamnat Ionel Arsene și de ce a fugit. Reacția avocaților

Publicat: 12 mart. 2023, 12:36, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Pentru ce a fost condamnat Ionel Arsene și de ce a fugit. Reacția avocaților

Pentru autoritățile judiciare este încă un mister în ceea ce privește locul în care se află Ionel Arsene, asta după ce a fugit din țară, pentru că urma să fie condamnat la ani grei de închisoare. Este interesant faptul că deși primise o condamnare de 8 ani de închisoare în primă instanță, acesta nu a avut interdicție de a părăsi țara.

Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, potrivit portalului instanțelor. Sentința este definitivă. Procesul a început încă de acum cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Avocații baronului Ionel Arsene au declarat pentru Antena 3 că nu știau de plecarea clientului lor.

„Nu am vorbit după ce a apărut grozăvia asta de condamnare, am vorbit înainte, dar doar un schimb de mesaje, unde a fost doar exprimarea speranței că o să fie bine”, a declarat unul dintre avocații lui Ionel Arsene.

Avocații președintelui Consiliului Județean Neamț și-au făcut deja strategia pentru a-l salva și au mai declarat că la începutul săptămânii viitoare vor analiza decizia instanțe, iar apoi au de gând să formuleze recurs în casație și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

În primă instanță a fost condamnat la 8 ani de închisoare

În prima instanță, la 8 aprilie 2022, Ionel Arsene fusese condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie efectivă pentru corupţie de către Tribunalul Bacău. A formulat apel care s-a judecat la Curtea de Apel din Braşov, după cum a decis Înalta Curte care i-a admis lui Arsene cererea de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Bacău.

Ionel Arsene este unul dintre cei mai influenți lideri locali din PSD. El și-a impus de-a lungul anilor mai mulți apropiați în funcții guvernamentale, grație influenței la vârful partidului.

De ce a fost Ionel Arsene condamnat?

Dosarul lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea ANI astfel încât Agenția Națională de Integritate să constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culiță Tărâță, la vremea respectivă președinte PSD al CJ Neamț.

”În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală”, potrivit procurorilor DNA.

Ionel Arsene ar fi luat banii într-un restaurant din București, de la o persoană care acum este martor în dosarul său. Ionel Arsene a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Trecutul murdar al lui Ionel Arsene

În anul 2014, când era deputat PSD, Ionel Arsene a fost implicat într-un scandal sexual, după ce o televiziune locală a difuzat un filmuleț în care acesta ar fi apărut întreținând relații sexuale cu o tânără, despre care s-a spus, la momentul respectiv, că ar fi fost elevă.

Afacerile baronului Ionel Arsene

Ionel Arsene este președintele PSD Neamț din 2010 și a fost deputat în mandatul 2012-2016, până în iunie 2016, când a obținut un mandat de consilier județean, ulterioer fiind ales președinte al CJ Neamț. Până să ajungă deputat, din 1994 până în 2012, Ionel Arsene a fost administratorul firmei Rokvcom Prestige SRL. Ionel Arsene are, potrivit declarației de avere din iulie 2017, un teren intravilan de 25.000 de metri, în comuna Vânători din județele Neamț, cumpărat ân 2005 și un alt teren de 350 de metri pătrați, în localitatea Săucești, județul Bacău, achiziționat în 2007, împreună cu soția sa, Gabriela Arsene.

Președintele CJ Neamț mai are un apartament de 84 mp, în Târgu Neamț, cumpărat în 1999, precvum și o casă de 66 de metri pătrați, în localitatea Săucești, pe care a achiziționat-o în 2007. Ionel Arsene mai are un autoturism Mercedes S500, din 2007. Arsene este acționar în firmele Rotercom-Prestige SRL și Consacre SRL.

El a mai scris în declarația de avere că a împrumutat cele două firme, la care acționar este și soția sa, în total cu peste 670.000 de lei și 40.000 de euro. Ionel Arsene are de restituit aproape 200.000 de euro, bani pe care i-a luat în 2007 de la două bănci, precum și 135.000 de lei și 40.000 de euro, pe care i-a împrumutat în 2016 de la o persoană fizică. Din indemnizația de deputat, Ionel Arsene a încasat în 2016 60.876 de lei, iar din indemnizația de președinte al CJ Neamț, alți 30.149 de lei.

Ionel Arsene nu a trecut nici de jumătate din mandatul de consilier județean și a ajuns în atenția procurorilor DNA, pentru că ar fi luat o mită de 100.000 de euro, spunând că poate interveni la persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, care să constate nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală. Când a comis fapta pentru care este urmărit penal șui a fost reținut, Ionel Arsene era deputat și președinte al PSD Neamț.