Pentru Covid-19: Care este vaccinul care își pierde cel mai mult eficiența în timp
Care dintre vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate la nivelul UE dovedește o eficiență mai îndelungată în privința protecției? Este o întrebare la care un studiu publicat de revista Science încearcă să răspundă, știind că imunitatea scade odată cu trecerea timpului, potrivit B1 TV.
Protecţia vaccinurilor de la Pfizer, Moderna şi Janssen a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1%, între februarie şi octombrie 2021. Cea mai mare pierdere a eficienţei a fost pentru vaccinul de la Janssen (Johnson & Johnson), a cărui protecţie împotriva infecţiei cu COVID-19 a scăzut, de la 86,4 % în martie, la 13,1 %, în septembrie anul acesta. Vaccinul cel mai rezistent în timp a fost cel de la Moderna cu o scădere de la 89,2% la 58%, în timp ce serul de la Pfizer/BioNTech a scăzut de la 86,9% la 43,3%, între februarie şi 1 octombrie anul acesta.
Indiferent de serul ales, vaccinarea a protejat împotriva decesului
Experţii notează totodată că, indiferent de serul ales, vaccinarea a protejat împotriva decesului celor inoculaţi. În funcţie de vârstă, pentru cei sub 65 de ani, vaccinurile au avut o eficacitate medie de 81,7% împotriva decesului: Pfizer 84,3%, Moderna 81,5% şi Janssen 73%, pe baza datelor din iulie până în octombrie.
În rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste, eficacitatea generală împotriva decesului a fost de 71,6%. Moderna 75,5%, Pfizer 70,1% şi Janssen 52,2%. Despre o „scădere dramatică a eficacității vaccinurilor” vorbește și Los Angeles Times.