13:55, 11.12.2024 • ACTUALITATE
Pentru orice eventualitate: Câte sirene pentru avertizarea populației funcționează mai exact în Capitală
În București există 454 de sirene pentru avertizarea populației în cazul unor atacuri aeriene sau dezastre naturale. Însă, doar 330 dintre aceste sirene mai sunt funcționale. În plus, mai puțin de jumătate dintre sirenele funcționale pot fi acționate electronic, de la distanță, iar restul pot fi acționate doar din locul unde sunt montate.
Dintre cele 454 numărate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Primăria Capitalei administrează mai bine de jumătate, mai exact 278 de sirene, însă, doar 155 sunt funcționale. Potrivit hotnews.ro, alte 97 de sirene au defecte minore, iar 26 au fost desființate.
Potrivit ISUBIF, ultima verificare a tuturor sirenelor s-a făcut înainte de începutul pandemiei Covid-19. Acestea erau pornite în fiecare miercuri a lunii în curs. Sirenele sunt folosite pentru: informarea populației cu privire la un atac aerian sau pentru informarea populației privind dezastre naturale sau tehnologice.
Reamintim încă odată, deoarece s-a mai transmis în ultima perioadă acest lucru, ce înseamnă fiecare semnal transmis de sirene:
- PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorități despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
- ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
- ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
- ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compune dintr-un semnal continuu, de aceeași intensitate cu durata de 2 minute.