Opera Naţională Bucureşti inaugurează anul 2025 cu „La Traviata” de Verdi; ce spectacole sunt în luna ianuarie

Publicat: 04 ian. 2025, 06:18, de Vera Popa, în Cultură , ? cititori
Opera Naţională Bucureşti inaugurează anul 2025 cu „La Traviata” de Verdi; ce spectacole sunt în luna ianuarie
Opera Națională București
Opera Naţională Bucureşti inaugurează anul 2025 cu una dintre operele faimoase din lume: „La Traviata” de Verdi.
Prima săptămână din ianuarie 2025 aduce publicului iubitor de artă lirică câteva dintre cele mai populare şi interpretate titluri din repertoriul clasic universal.
În perioada 6-12 ianuarie 2025, pe scena de la Opera Naţională Bucureşti vor putea fi admirate câteva dintre cele mai cunoscute opere şi balete din lume, precum „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, „Gianni Schicchi” de Puccini, „La Traviata” şi „Nabucco” de Verdi.

„La Traviata” (de Giuseppe Verdi) – miercuri-vineri, 8-10 ianuarie, ora 18:30

Puţini oameni mai ştiu astăzi că „La Traviata” de Verdi, deşi este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, a fost un adevărat fiasco la premiera de la Teatrul „La Fenice” din Veneţia, din 6 martie 1853. Şi tot atât de puţini oameni ştiu că marea compoziţie verdiană ilustrează o autentică poveste de dragoste dintre scriitorul Alexandre Dumas-fiul şi o celebră curtezană franceză (moartă prematur la numai 22 de ani), ipostaziată în romanul „Dama cu camelii” (1848), informează Opera Națională București.

„Spărgătorul de nuci” (de Piotr Ilici Ceaikovski) – sâmbătă, 11 ianuarie, ora 18:30

În toată lumea, baletul Spărgătorul de nuci de Ceaikovski este montat, în perioada sărbătorilor de iarnă, aproape întotdeauna în regim sold-out, întrucât a devenit o ipostaziere iconică pentru atmosfera magică a Crăciunului, care a fost inspirată după versiunea din 1844 a romancierului Alexandre Dumas-tatăl („Histoire d’un casse-noisette”) avută asupra basmului „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” (1816) de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Mai apoi, chiar dacă dă titlul acestui fabulos spectacol, nu Spărgătorul de nuci este personajul principal, ci Clara, fetiţa prin ale cărei vise curge firul narativ al operei.

„Gianni Schicchi” (de Giacomo Puccini) – duminică, 12 ianuarie, ora 12:00

„Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini a fost inspirată de un incident, deloc măgulitor, menţionat în Infernul lui Dante Alighieri din „Divina Comedie”, în centrul căruia se găseşte Gianni Schicchi, un florentin ajuns – împreună cu alţi falsificatori şi înşelători – în al optulea cerc concentric al iadului, pentru că s-a deghizat în Buoso Donati, un aristocrat florentin recent decedat, pentru a obţine pentru el însuşi, în mod fraudulos, averea acestuia. Este meritul lui Puccini de a fi văzut potenţialul uriaş de satiră socială în această străveche poveste, în care rudele lacome ale defunctului se prefac îndurerate.

„Nabucco” (de Giuseppe Verdi) – duminică, 12 ianuarie, ora 18:30

Una dintre cele mai grandioase compoziţii din istoria operei umanităţii are ca temă fundamentală istoria împovărătoare a poporului evreu, pe care regele babilonian Nabucodonosor al II-lea l-a atacat, învins şi exilat din patria sa.
Este mai puţin ştiut faptul că evenimentele istorice – de sorginte biblică – sunt folosite de Verdi doar ca fundal şi pretext pentru o idilă romantică şi un complot politic cu reverberaţii moderne.
Giuseppe Verdi, ca mare patriot trăitor într-o Italie risorgimentală, divizată politic şi segmentată teritorial, s-a inspirat mai ales din celebra scenă în care evreii capturaţi, pe malul Eufratului, tânjesc după îndepărtata lor patrie, pentru a-şi îmbărbăta conaţionalii.
La scurt timp după seara premierei mondiale, corul sclavilor evrei din opera Nabucco s-a răspândit pe străzile italiene şi a fost cântat ca imn revoluţionar, inspirând procesul de reunificare naţională.
Biletele se pot achiziționa online şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.