Pepenii de Dăbuleni devin istorie? Un fruct exotic a câștigat tot mai mult teren în „Sahara Olteniei“. Producția a fost uimitoare

Publicat: 29 sept. 2024, 21:28, de Marian Apipie, în Agricultura , ? cititori
Pepenii de Dăbuleni devin istorie? Un fruct exotic a câștigat tot mai mult teren în „Sahara Olteniei“. Producția a fost uimitoare
Pepenii de Dăbuleni devin istorie? Un fruct exotic a câștigat tot mai mult teren în „Sahara Olteniei“. Producția a fost uimitoare

În orașul Dăbuleni din județul Dolj, cunoscut și ca „patria pepenilor“, tot mai multe culturi exotice au câștigat teren. Fenomenul de deșertificare tot mai accentuat, care a făcut ca această zonă a țării să capete renumele de „Sahara Olteniei“, a adus și o schimbare de optică în rândul agricultorilor.

Pepenii de Dăbuleni devin istorie? În ultimii ani, peste 20 de soiuri de fructe și legume exotice au fost aclimatizate la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni și au început să producă recolte însemnate. Terenurile nisipoase s-au dovedit propice pentru culturi precum cele de cartof dulce, kiwi, fistic sau curmale chinezești.

Dacă pentru cartoful dulce, Dăbuleniul a devenit deja o „patrie“ (10 soiuri s-au adapt solurilor din Oltenia, iar recolta ajunge la 30 de tone la hectar) și un fruct exotic pentru noi s-a adaptat perfect printre pepenii deveniți brand. 

Pepenii de Dăbuleni devin istorie. Curmalii chinezești au prins rădăcini și au început să producă masiv

Curmalii chinezești au prins de câțiva ani rădăcini mai bine decât pomii fructiferi din România și au luat fața piersicului sau migdalului. Acum au ajuns la o producție record, în ciuda secetei din zona de sud a țării. De fapt, terenurile nisipoase s-au dovedit a fi perfecte pentru curmalul chinezesc, iar prima plantație din zonă are anul acesta o recoltă neașteptată – aproximativ 20 de kilograme de la fiecare arbust.

Curmalul chinezesc este o specie de pomi fructiferi despre care cercetătorii de la Dăbuleni spun că se folosește integral. Frunzele – pentru ceai, florile – pentru miere, fructele – pentru consum, iar lemnul – pentru mobilier. Fructele sunt deosebite. Au un gust dulce acrișor, asemănătoare merelor, dar ce e deosebit la ele este cantitatea de vitamina C. Un fruct ajunge undeva la 20 de grame, conțin între 300 și 600 mg de vitamina C. 

Cât costă un kilogram de curmale

În Dăbuleni, curmalul are și rolul de a fixa nisipurile din „Sahara Olteniei“. „Practic, perdele de protecție din această specie Ziziphus vin să stăvilească deflația eoliană, adică antrenarea particulelor de nisip atunci când vânturile bat în zonă, cu precădere aprilie-mai. Curmalul este foarte productiv in perioada de secetă, așa că recolta de anul acesta a fost una îmbelșugată“, a declarat, pentru Euronews România, dr. ing. Diaconu Aurelia, director SCDCPN Dăbuleni.

Cei care trec pragul stațiunii de cercetare Dăbuleni au ocazia să deguste și să cumpere curmale proaspete. Un kilogram de curmale costă 16 lei la Stațiunea Dăbuleni, iar un pom fructifer, între 30 și 60 de lei. Curmalul dă roade și 200 de ani și este extrem de popular în China. Mai nou, și în „patria pepenilor“ – Dăbuleni. 

Citește și: Natura s-a supărat pe români: ploi torențiale, cutremur și prima ninsoare, în aceeași zi!