Percheziții ale Parchetului European la AFDJ Galați. Prejudiciu de 7 milioane de euro la achiziții de remorchere
Procurorii de la Parchetul European au efectuat miercuri percheziții la sediul din Galați al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) și la sediul Autorității Navale Române din Constanța, într-un caz în care, prin trucarea unei licitații pentru avantajarea unei firme, a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu 7 milioane de euro.
Procurorii de la reprezentanța din Cluj a Parchetului European, condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, însoțiți de procurori DNA și polițiști de la Direcția de Operațiuni Speciale și echipe de intervenție de la Jandarmerie au descins la sediul AFDJ Galați în cadrul unei anchete care vizează fapte de corupție comise de functionari ai companiei naționale din subordinea Ministerului Transporturilor la încheierea unor contracte pentru construirea a două remorchere în baza unei finanțări din fonduri europene.
Este vorba de o finanțare europeană obținută de AFDJ Galați prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. În baza acestei finanțări, în septembrie 2019 a fost lansat un contract de achiziție publică în valoare totală de 35.144.000 lei, adică aproximativ 7 milioane de euro.
În acest caz, cercetările au început în cursul anului trecut și în octombrie 2023 procurorii DNA au solicitat mai multe documente în legătură cu derularea acestui contract.
Funcționarii de la AFDJ Galați au modificat caietul de sarcini ca să favorizeze una din firme
Potrivit unor surse judiciare, principalele acuzații din acest dosar vizează nerespectarea caietului de sarcini de către funcționarii AFDJ Galați la procedura de atribuire și derulare a contractului.
Potrivit procurorilor, funcționarii AFDJ au modificat documentele prezentate pentru a obține finanțarea proiectului de către Uniunea Europeană. Deși inițial remorcherele erau destinate exclusiv navigației fluviale, angajații AFDJ au întocmit caietul de sarcini al licitației pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construire specifice navelor maritime.
În aceste condiții, tipul de remorchere care se încadra în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte mult limitat, iar asta a impiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitație și a favorizat un singur ofertant.
Compania care a obținut contractul a livrat cele două remorchere în iulie 2021, dar remorcherele aveau un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în caietul de sarcini al licitației și în contractul de achiziție.
Având această carateristică a pescajului pentru nave maritime, cele două remorchere pot fi utilizate de AFDJ Galați numai pe șenalul navigabil destinat navelor martitime, care are adâncimea de 25 de picioare, respectiv de 7,2 metri și este limitat la sectorul Dunării Maritime, dintre Sulina și Portul Brăila.
Practic, cele două remorchere nu pot fi utilizate pe Dunărea Fluvială, la care adâncimea de navigație este de 2,5 metri.
Perchezițiile efectuate de Parchetul European au fost realizate cu ajutorul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciul Judetean Anticorupție Constanța și cu sprijinul polițiștilor de la Serviciul Acțiubi Speciale din carul IPJ Galați și echipe de intervenție de la Inspectoratul de Jandarmi Galați.