Percheziții DIICOT la Primăria Crevedia și la casa primarului. Acuzații de exploatare a oamenilor prin muncă și de trafic de persoane
Perchezițiile se desfășurau, marți dimineață, la Primăria Crevedia și acasă la primar, în legătură cu exploatarea oamenilor prin muncă și traficul de persoane.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Dâmbovița, împreună cu ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, au efectuat trei percheziții domiciliare în comuna Crevedia, inclusiv la sediul unei instituții publice, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, informează realitatea.net.
Din probatoriul administrat a reieșit că, începând cu luna ianuarie 2022, un suspect, cunoscând prin prisma funcției publice deținute starea de vădită vulnerabilitate a unei victime cu handicap mintal accentuat permanent (lipsită de suport familial și de locuință), a adăpostit-o în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deține, în scopul exploatării prin muncă.
Victima a fost obligată, prin constrângere fizică și psihică, să presteze activități lucrative permanente constând în îngrijirea animalelor de la ferma situată pe raza județului Dâmbovița.
Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița.
Acțiunea s-a derulat cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Fapta de a supune o persoană, în alte cazuri decât cele prevăzute de dispoziţiile legale, la prestarea unei munci împotriva voinţei sale sau la o muncă obligatorie se pedepseşte cu închisoarea de la unu la trei ani, conform Codului Penal, art. 212.
Stăpâni de sclavi au fost și în Maramureș
Anul trecut, patru persoane, între care un funcţionar public, au fost reţinute de procurorii DIICOT Maramureş într-un dosar privind exploatarea prin muncă a unor persoane cu handicap fizic. Oamenii erau cazați în spații murdare, munceau gratuit sau pe bani puțini și erau amenințați constant cu bătaia. Ca să se asigure că nu vor fugi, „stăpânii” fără drept le luau actele, a informat digi24.ro.
„În cauză, s-a reţinut că, începând cu anul 2009, trei dintre inculpaţi au recrutat, cu ajutorul unor funcţionari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare şi reabilitare, situate pe raza judeţului Vrancea. Persoanele vătămate au fost induse în eroare, inculpaţii profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora, şi, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din judeţul Maramureş. Acestora le-au fost reţinute documentele de identitate, acţiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar şi accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizaţiile de handicap cuvenite acestora”, spun anchetatorii, potrivit agenției Agerpres. Potrivit acestora, persoanele vătămate au fost adăpostite în condiţii necorespunzătoare şi exploatate prin muncă (fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activităţi agricole şi să muncească în unităţile de cazare deţinute de inculpaţi în oraşul Borşa, judeţul Maramureş).
Bătuți și înjurați
De asemenea, persoanele vătămate au fost ameninţate, agresate şi înjurate, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul lor. „În această modalitate, acestea au fost aservite total inculpaţilor, care le-au transferat între ei şi împrumutat ocazional altor persoane din localitate pentru a presta diferite munci”, arată sursele citate. Unul dintre inculpaţii din dosar este şef al unui centru pentru persoane cu dizabilităţi. „Cu privire la inculpatul şef al unui centru pentru persoane cu dizabilităţi, s-a reţinut că, în cursul lunii iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituţionalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă. Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia”, precizează DIICOT. Cei patru inculpaţi, două femei, de 41 şi 64 de ani, din Borşa, şi doi bărbaţi, de 42 şi 43 de ani, din Vrancea şi Borşa, au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş, cu propunerea de arestare preventivă.