Percheziții în Călărași. Bărbat reținut, după ce polițiștii au găsit în casa lui mercur
Au fost efectuate percheziții într-o locuință din județul Călărași, în urma cărora un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore. În casa acestuia a fost descoperită o sticlă de 500 ml, în care se afla o substanță argintie. Din primele informații, acolo era o cantitate semnificativă de mercur.
Mercur găsit în casa unui român
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, alături de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Orașului Fundulea și luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat percheziții în județul Călărași, la o locuință.
În urma investigațiilor, un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore. În casa acestuia a fost descoperită o sticlă din plastic, de 500 de ml, în care se afla o substanță de culoare argintie, în stare de agregare lichidă, cu o greutate de 3,725 de kg.
Bărbatul a mărturisit că știe ce se află în recipient, mai exact mercur. A precizat, însă, că a primit substanța de la un vecin. Pentru faptele sale, a fost reținut și este cercetat acum pentru trafic de produse sau substanțe periculoase.
”Posesorul, un bărbat, de 37 de ani, a susținut că substanța lichidă ar fi mercur și că ar fi primit-o de la un vecin, întrucât cunoștea valoarea acestui metal. În urma administrării probatoriului, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru trafic de produse sau substanțe periculoase”, potrivit IPJ Călărași.
Principala modalitate prin care oamenii sunt expuși la mercur este consumul de pește și fructe de mare. Mercurul, odată absorbit de animalele marine, se acumulează în organismul acestora pe parcursul vieții.
Peștii prădători mari, precum tonul și peștele-spadă, prezintă concentrații mai ridicate de mercur deoarece se hrănesc cu pești mai mici, care deja conțin mercur. Astfel, consumul de pești mari duce la o ingerare mai mare de mercur comparativ cu peștii mai mici, aflați pe trepte inferioare ale lanțului trofic.
Impactul asupra sănătății variază în funcție de doză, dar cea mai mare preocupare este legată de efectele mercurului asupra copiilor nenăscuți și celor mici. Expunerea la mercur poate începe chiar din uter, dacă mama consumă pește sau fructe de mare, afectând semnificativ dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al sugarului.
Acest lucru poate influența negativ memoria, limbajul, atenția și alte abilități cognitive pe termen lung. În Europa, se estimează că anual se nasc peste 1,8 milioane de copii cu niveluri de mercur care depășesc limitele de siguranță recomandate.