Performanță medicală: A anticipa o problemă cardiacă în mai puțin de un minut
Datorită inteligenței artificiale Quartz, pusă la punct de cercetătorii britanici, este posibilă anticiparea cu precizie a riscului de boală cardiacă în mai puțin de un minut, doar prin scanarea ochilor.
Această metodă ar putea permite medicilor să procedeze la depistarea problemelor cardiovasculare fără să efectueze teste de sânge sau să verifice tensiunea arterială într-o clinică, transmite HuffPost.
Studiul, publicat marți, 4 octombrie, în British Journal of Ophthalmology, demonstrează că imagistica venelor și arterelor retinei, combinată cu factorii de risc cunoscuți, permit precizarea riscului de boală cardiovasculară, de deces provocat de probleme cardiovasculare și de accident vascular cerebral.
Profesoara Alicja Rudnicka, autoarea principală a studiului, a declarat pentru Guardian că ”acest instrument de IA ar putea permite unei persoane să cunoască în 60 de secunde și chiar mai puțin nivelul său de risc.
Cercetătorii au folosit instrumentul Quartz în cazul a 88.052 de pacienți, cu vârste între 40 și 69 de ani. Acestora li s-au examinat dimensiunile vaselor, curburs arterelor și venelor retinei, cu scopul de a dezvolta modele de predicție a accidentelor vasculare cerebrale, crizelor cardiace și deceselor provocate de aceste boli.
Apoi, aceste modele au fost aplicate imaginilor retiniene aparținând unui număr de 7.411 de alți participanți la studiu, cu vârste între 48 și 92 de ani, incluși în EPIC – European prospective investigation into cancer).
Studiu pe termen lung
Starea de sănătate a fiecăruia a fost urmărită o perioadă medie între șapte și nouă ani. Quartz a avut acces și la antecedentele participanților: tabagism, medicamente pentru tratarea hipertensiunii, crize cardiace anterioare.
Datele retiniene calculate prin Quartz erau în mod semnificativ asociate bolilor cardiovasculare, deceselor și accidentelor vasculare cerebrale, potrivit cercetătorilor.
Performanța de predicție a IA este similară celei a scorului de risc clinic Framingham, tehnică de calcul de referință, care permite o estimare a riscurilor cardiovasculare pe o durată de zece ani.
Așadar această nouă metodă ar permite prevenirea riscului mult mai simplu. Alicja Rudnicka declară tot în Guardian că unei persoane care află că are un risc mai mare comparativ cu cel presupus i s-ar putea prescrie statine (tratament indicat în excesul de colesterol în cadrul bolilor cardiovasculare) sau să i se propună o altă soluție.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiace reprezintă principala cauză de deces la nivel global între anii 2000 și 2019. Aceste boli au provocat 16% din totalul deceselor.