Pericolul inundațiilor catastrofale la Galați, la fel de mare ca în septembrie. Nici măcar n-au fost curățate albiile râurilor

Publicat: 14 dec. 2024, 11:31, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Pericolul inundațiilor catastrofale la Galați, la fel de mare ca în septembrie. Nici măcar n-au fost curățate albiile râurilor

Deși guvernul a alocat 130 de milioane de lei pentru lucrările hidrotehnice care să reducă riscul unor noi inundații catastrofale în localitățile lovite de viitură pe 14 septembrie, în cele 3 luni care au trecut nu au fost realizate nici cele mai simple lucrări, curățarea și adâncirea albiilor cursurilor de apă pe care s-a propagat viitura.

În cele trei luni care au trecut de la inundațiile din luna septembrie, care au afectat aproximativ 7.000 de locuințe, nu s-au făcut nici cele mai simple lucrări care să reducă riscul producerii unor noi inundații deși imediat după viitură se vorbea de începerea unor „lucrări de refacere a secţiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) si aducerea la starea iniţială, de înainte de 14 septembrie, a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundatiilor”.

Guvernul a alocat 130 de milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice și regularizări de cursuri de apă, dar conducerea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din cadrul Regiei Naționale „Apele Române”, nu a reușit ca în cele trei luni să demareze măcar lucrările care nu necesită, nici proiectare, nici licitații pentru atribuirea contractelor, adică simpla curățare și adâncire a albiilor.

Acestea sunt lucrări de întreținere, care până acum au fost executate în colaborare, de echipele de la Regia „Apele Române”, care deține utilajele și primăriile din zonă, care asigură carburantul necesar.

După 3 luni în care nu s-a făcut nimic, sătenii sunt îngrijorați că s-ar putea repeta nenorocirea prin care au trecut pentru a 3-a oară în ultimii 11 ani.

La Slobozia Conachi, una dintre localitățile cele mai afectate de viitura de pe 14 septembrie, albia râului Suhu arată în continuare ca după dezastru, cu maluri surpate și albia plină de aluviuni care reduc secțiunea de curgere.

Dacă mai vine încă o dată ploaia și ne inundă din nou, noi suntem terminați. Au fost vizite, au venit, au văzut și au plecat. Deci, cum au venit, așa au plecat. Nu au făcut absolut nimic.

Mă sună oamenii, <<domnul primar ce ați făcut? >> Mă sună locuitorii. Sunt speriați. În situația în care suntem acum și mai vine altă apă va fi prăpăd. Nici nu vreau să mă gândesc.

Să vină să se ocupe cineva, din partea Guvernului, din partea Ministerului Mediului. Nu a venit absolut nimeni”,

declara miercuri primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Cei de la „Apele Române” – Administrația Bazinală Prut-Bârlad sunt în faza pregătirii licitațiilor

Declarațiile primarului Emil Dragomir au determinat o reacție a conducerii Administrației Bazinale Prut – Bârlad, care joi i-a transmis primarului din Slobozia Conachi un mesaj conform căruia lucrările sunt „în grafic”, mai precis în faza pregătirii licitațiilor, „un pas esențial înainte de demararea intervențiilor în teren”.

La rândul său, primarul din Slobozia Conachi le-a comunicat sătenilor răspunsul celor de la „Apele Române”, Administrația Bazinală Prut – Bârlad:

Informare către cetățenii afectați de inundațiile din 13-14 septembrie

Stimați cetățeni,

Vă aducem la cunoștință că Administrația Națională Apele Române ne-a transmis că a început procesul de analiză și pregătire pentru lucrările hidrotehnice necesare în localitățile afectate de inundațiile din 13-14 septembrie.

Conform informării oficiale, aceste lucrări vor include:

• Consolidarea și reabilitarea digurilor și malurilor râurilor din zonele vulnerabile;

• Curățarea și adâncirea albiilor pentru a îmbunătăți scurgerea apelor;

• Construirea sau modernizarea unor structuri hidrotehnice care să reducă riscul de inundații pe viitor.

În prezent, autoritățile sunt în faza de pregătire a licitațiilor pentru aceste lucrări, un pas esențial înainte de demararea intervențiilor în teren”.

În primele zile de după producerea viiturii se anunța că echipele de la „Apele Române” intervin realizând „lucrări de refacere a secţiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) si aducerea la starea iniţială, de înainte de 14 septembrie, a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundațiilor”.

Acum, nu se văd în teren nici măcar acele lucrări pentru „aducerea la starea iniţială, de înainte de 14 septembrie, a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundatiilor”.