Ce ascunde arhiva secretă S.I.P.A. a României?
O arhivă secretă și extrem de disputată a serviciilor secrete românești, cunoscută sub numele de S.I.P.A, a devenit subiectul unui raport parlamentar din 2018, care a adus la lumină informații inedite și îngrijorătoare. Până în prezent, această arhivă a fost păstrată în cea mai strictă confidențialitate, iar detalii despre conținutul său nu au fost dezvăluite publicului larg.
Raportul a fost elaborat de către Parlamentul României în urma reuniunilor Comisiei de anchetă, condusă de deputații Florin Iordache și Adrian Țuțuianu, care au decis desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (D.G.P.A). Unul dintre momentele cheie ale acestei anchete a fost faptul că fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a primit un plic cu documente secrete din arhivă, deși nu deținea un certificat O.R.N.I.S.S. care să-i permită accesul la astfel de documente.
Ancheta a durat 10 ani, între 2008 și 2018, timp în care Comisia parlamentară de anchetă s-a întâlnit de 19 ori în încercarea de a aduce lumină asupra acestei chestiuni. Cu toate acestea, patru instituții de forță ale statului român, și anume S.R.I, MAPN, Ministerul Justiției și S.P.P, nu au răspuns la solicitările Comisiei de a oferi informații importante. Aceste instituții, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, au obligația legală de a contribui la securitatea națională a României.
Arhiva S.I.P.A a fost păstrată la Administrația Națională a Penitenciarelor până în 2018, când a fost predată către alte autorități. Încăperile în care era stocată erau protejate cu mare grijă, având uși metalice asigurate cu sisteme de închidere specifice, pentru a preveni accesul neautorizat.
În 2016, nivelul de securitate al arhivei a fost crescut, în sensul că doar anumite persoane din Administrația Națională a Penitenciarelor aveau acces la aceasta, din cauza faptului că, în ianuarie 2005, anumite persoane au sustras documente secrete din arhivă. De notat că Monica Macovei, în ciuda lipsei certificatului ORNISS, a primit documente secrete.
Un raport final al Comisiei de anchetă a Camerei Deputaților și a Senatului, datat 2018, detaliază evenimentele legate de arhiva S.I.P.A. Acesta indică faptul că Monica Macovei și consilierul său, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns în spațiile arhivei, sigilând documente, provocând astfel perturbări semnificative în activitatea D.G.P.A. și punând în pericol securitatea națională. Tăpălagă nu a fost dispus să se prezinte la audieri și a răspuns Comisiei prin e-mail.
Arhiva S.I.P.A a fost un subiect de interes și preocupare pentru mai mulți miniștri ai justiției de-a lungul anilor, însă demersurile lor de a dezvălui conținutul acesteia sau de a transfera documentele la Arhivele Naționale sau la C.N.S.A.S nu au avut succes.
Misterul continuă să planeze asupra conținutului arhivei S.I.P.A, cu implicații profunde asupra securității naționale, iar dezvăluirea detaliilor rămâne o provocare, în continuare.
Monica Macovei a desființat fostul SIPA în 2006
Reamintim faptul că la începutul anului 2006, ministrul Justiției, Monica Macovei, a ordonat desființarea DGPA (Direcția Generală de Protecție și Anticorupție), fostul SIPA, argumentând că acest serviciu a comis abuzuri și că ministerul nu necesită un serviciu secret.
Citește și: Horia Chiș a creat o rețea de informatori formată din foști pușcăriași