Cât de periculoase sunt lămpile UV de la manichiură. Sunt cancerigene sau nu?

Publicat: 20 ian. 2023, 12:08, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cât de periculoase sunt lămpile UV de la manichiură. Sunt cancerigene sau nu?

Au existat numeroase controverse vizavi de lămpile UV din saloanele de manichiură. În timp ce persoanele din domeniu au insistat că nu sunt mai periculoase decât Soarele care ne bronzează vara (deși se sție că și el este extrem de nociv!), studii recent au arătat că acestea pot dăuna sănătății.

Cercetătorii de la University of California San Diego au studiat aceste lămpi care emit lumină ultravioletă (UV) și au descoperit că utilizarea lor duce la moartea celulelor și la mutații la nivelul ADN-ului uman, potrivit phys.org. 

Dispozitivele sunt un element obișnuit în saloanele de manichiură și, în general, folosesc un anumit spectru de lumină UV (340-395 nm) pentru a întări substanțele chimice utilizate în manichiura cu gel. În timp ce aparatele de bronzare utilizează un spectru diferit de lumină UV (280-400nm), despre care studiile au dovedit în mod concludent că este cancerigen, spectrul utilizat în uscătoarele de unghii nu a fost bine studiat.

„Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare”, a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie, precum și de medicină celulară și moleculară la UC San Diego, și autor corespondent al studiului publicat în Nature Communications, citează adevarul.ro.

„Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular”.

Cât de dăunătoare este expunerea timp de 20 de minute în lămpile UV de la manichiură

Cercetătorii au descoperit că utilizarea acestor dispozitive care emit raze UV pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea a între 20 – 30% din celule, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au provocat moartea a între 65 și 70% din celulele expuse.

Expunerea la lumina UV a provocat, de asemenea, leziuni mitocondriale și ale ADN-ului în celulele rămase și a dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele.

„Am observat mai multe schimbări: în primul rând, am văzut că ADN-ul este deteriorat”, a spus Alexandrov.

„Am văzut, de asemenea, că o parte din daunele aduse ADN-ului nu se repară în timp și duce la mutații după fiecare expunere la un astfel de aparat cu raze UV. În cele din urmă, am văzut că expunerea poate provoca disfuncții mitocondriale, ceea ce poate duce, de asemenea, la alte mutații.”

Cercetătoarea a renunțat la machiura cu gel

Maria Zhivagui, cercetător în cadrul Laboratorului Alexandrov și primul autor al studiului, obișnuia să fie ea însăși o fană a manichiurii cu gel, dar a renunțat la această tehnică după ce a văzut rezultatele.

„Am auzit pentru prima dată de manichiura cu gel, când eram studentă. Am zis că este foarte avantajos deoarece rezistă mai mult decât oja normală. Am fost atrasă să încerc mai ales în contextul în care lucrez într-un laborator experimental în care îmi pun și scot frecvent mănușile”, a declarat Zhivagui.

„Așa că am început să folosesc periodic manichiura cu gel timp de mai mulți ani. Odată ce am văzut efectul radiațiilor emise de dispozitivul de uscare, am fost surprinsă. Mi s-a părut foarte alarmant și am decis să nu mai folosesc.”

Alte păreri susțin că lămpile UV de la manichiură nu sunt atât de periculoase!

Potrivit experţilor, razele UV emise de lampa de manichiură pot fi UV sau LED (diferenţa dintre ele fiind tipul de neon folosit).

Ce nu ştiu mulţi este că razele ultraviolete (UV) sunt de două tipuri UVA şi UVB. Cele care provoacă arsuri solare sunt de tip UVB. Ei bine, lămpile folosite în saloanele de manichiură sunt special concepute pentru a emite raze UVA, care sunt mai puţin nocive ca UVB.

Pentru a fi sigură că nu te expui vreunui pericol, poți folosi mănuşi de bumbac anti-UV. Aceste mănuşi sunt special concepute pentru persoanele care se tem de razele UV şi îşi doresc să-şi protejeze mâinile pe timpul manichiurii. Mănuşile sunt decupate în dreptul unghiilor.

Mai trebuie să se ţină cont şi de un alt aspect, cu cât lampa UV este mai ieftină cu atât riscul şi expunerea este mai mare. Specialiştii recomandă lămpile de calitate, pentru un plus de siguranţă.