Permisul de conducere digital. Când se introduce și în România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Screenshot-2025-03-29-at-17.32.04.png)
Permisul de conducere digital. Șoferii vor putea să-și acceseze permisul de conducere chiar de pe telefonul mobil. Acest lucru va putea fi posibil în cel mult 5 ani, moment în care va fi introdus oficial acest document. Șoferii îl vor putea prezenta în fața autorităților în timpul controalelor și va avea aceeaşi valoare ca permisul de conducere auto fizic.
Când se introduce în România permisul de conducere digital
Conducătorii auto care au pățit măcar o dată în viață să-și piardă permisul de conducere sau să-l uite acasă primesc o veste bună. Curând, toți conducătorii auto vor avea posibilitatea să aibă acest document pe telefonul mobil și să-l acceseze oricând doresc.
Introducerea acestui tip de document va avea loc până la finalul anului 2030. Nu se va întâmpla doar în România, ci în toată Uniunea Europeană, după cum s-a ajuns la un acord la Strasbourg. Inițiativa urmează să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE cel târziu până la jumătatea acestei veri.
Permisul digital va avea aceeași valoarea ca cel fizic și va putea fi prezentat în fața autorităților pentru identificare. Valabilitatea acestuia va fi de 15 ani.
O noutate legată de acest permis este că datele personale ale șoferilor vor putea fi verificate mai ușor de autorități. Chiar și peste granițe, agenții vor putea acum să identifice aceste informații și, mai ales, să-și dea seama fără dificultate dacă documentul ce le este prezentat este unul autentic.
Cât este amenda dacă nu ai permisul la tine
În prezent, conform Articolului 35, alineatul 2 din Legea 195/2002, toți participanții la trafic sunt obligați, la cererea polițistului rutier, să prezinte următoarele documente:
- permisul de conducere;
- talonul auto;
- asigurarea auto obligatorie (RCA), cu mențiunea că RCA deja poate fi prezentată pe telefon (din 2020);
- cartea de identitate.
Amenzile sunt, de altfel, usturătoare. Mai exact, sancțiunea este cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă. Cu alte cuvinte, șoferii uituci sunt „taxați” cu sume între 1.215 lei și 1.620 lei pentru această greșeală.