Persoanele asigurate beneficiază de ”terapia durerii”. Decret promulgat
Persoanele asigurate beneficiază de servicii medicale destinate terapiei durerii, potrivit decretului semnat, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii adoptate de Parlament la începutul lunii iunie, serviciile medicale pentru terapia durerii fac parte din ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
Astfel, la drepturile asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate este inclus și dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, prevenirea complicațiilor și recupere.
Terapia durerii se ocupă de tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau prelungită. Aceasta este o ramură medicală ce reunește mai multe specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.
Durerea cronică sau persistentă este durerea continuă sau recurentă cu o durată mai mare de 3-6 luni și cu o intensitate suficient de mare pentru a afecta calitatea vieții.
Președintele Coaliției Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, subliniază că terapia durerii este ”de lungă durată” și presupune unele tratamente costisitoare, inaccesibile multor pacienți.
”…terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta. Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“.