Pesah – una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu

Publicat: 27 mart. 2021, 23:30, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Pesah - una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu

Evreii din întreaga lume au început să celebreze Pesah – una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu. Pesahul se desfăşoară anual, conform calendarului religios ebraic, în perioada 15 – 23 a lunii Nisan (27 martie – 4 aprilie 2021), lună ce marchează începutul anului ecleziastic ebraic.

Sărbătorit de evrei în fiecare primăvară de peste 3.300 de ani, Pesahul simbolizează eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert. Dincolo de semnificaţia ei specială pentru poporul evreu, sărbătoarea de Pesah are o conotaţie universală, de celebrare a eliberării, a redobândirii demnităţii umane.

Evreii din România celebrează și în acest an Pesahul doar în familie, fără tradiționala masă de Seder de la Comunitatea Evreiască sau cu prietenii.

Rabinul Rafael Schaffer (rabin al comunității evreiești din București și Prim-Rabin al Comunităților Evreiești din România) a transmis în toate comunitățile un mesaj în care arată că, anul acesta, „din motive nu tocmai fericite, suntem liberi să ne organizăm masa de Seder cum știm noi și cum credem noi că ar fi bine”, însă „libertatea vine la pachet cu răspunderea”.

Rabinul a arătat că Federația Comunităților Evreiești din România, cu sprijinul Jewish Joint Distribution Committee, a realizat un scurt film în care sunt arătați toți pașii care alcătuiesc ceremonia mesei de Seder. De asemenea, este tradusă în limba română Hagada, textul care  stabilește ordinea Sederului de Paște și a cărei citire este o împlinire a poruncii adresate fiecărui evreu de „a spune fiului său” despre eliberarea din robie, așa cum este descrisă în Cartea Exodului din Tora.

Reguli, dar nu canoane

La masa de Seder, deși e complexă, e chiar greu de greșit. Nu rămâne decât… să vă luați inima în dinți și să încercați. Vă promit că va fi mult mai simplu decât v-ați fi închipuit. Vă promit, de asemenea, că nu totul va decurge perfect. Suntem oameni și avem voie să și greșim, doar să ne străduim ca data viitoare să facem mai bine.

Religia noastră are, mai mult decât oricare alta, reguli multe și stricte. Reguli, dar nu canoane. Deși am trecut prin peripeții mai multe decât orice alt popor, în orice situație ne-am aflat am găsit calea potrivită de a aplica aceste reguli. Pandemia ne-a adus o nouă și neașteptată provocare. Vom face față cu cinste și de data aceasta!”, a spus rabinul Schaffer.

Pe timpul acestei sărbători este interzis consumul de pâine sau alte produse dospite în semn de respect faţă de evreii care au plecat din Egipt şi nu au avut timp să lase aluatul să crească.

Premierul Florin Cîţu, mesaj cu ocazia Pesah

Premierul Florin Cîţu a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia sărbătorii Pesah, amintind că aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu.

„În această seară, evreii din întreaga lume încep să celebreze Pesah, una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu. Un moment cu totul deosebit, al eliberării şi al curajului, Pesah este o sărbătoare de origine biblică, care marchează eliberarea fizică, spirituală a poporului lui Israel şi sfârşitul sclaviei evreilor în Egipt, în urmă cu peste 3000 de ani.

Hag Pesah Sameah!„, a scris premierul Florin Cîţu, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.