Pescuitul recreativ, în coadă de pește. Ordinul de prohibiție, greșit de ANPA și ARBDD
Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului a fost pus din nou în consultare publică pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) la aproape trei luni de la apariție, din cauza unei greșeli de redactare, care îi afectează pe pescarii recreativi.
Concret, pescarii recreativi sunt obligați să rețină maximum un exemplar pe zi din speciile valoroase de pește, respectiv știucă, șalău, somn și crap, deoarece din textul Ordinului respectiv lipsește expresia „cu posibilitatea”, arată DeltaNews.ro, vinovații fiind ANPA și ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Omisiunea este corectată, însă, în proiectul de act normativ postat de ANPA pe site la data de 30 martie 2023, prin următoarea formulare: ″Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch& release), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3kg, dintr-o singură specie″.
Mai trebuie spus că este totuși prima dată când autoritățile modifică acest ordin anual, chiar după intrarea în vigoare.
Din păcate, nu este, însă, singura prevedere care stârnește indignarea ziariștilor de la DeltaNews. Astfel, „(1) Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii: f) Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie-1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ/sportiv”.
Aceasta înseamnă că avem de-a face practic cu o zonă de refacere biologică, dar numai în ceea ce privește pescuitul cu undița, nu și pentru comercial, cu plasele, atrage atenția publicația menționată.
Ordinul este semnat de către miniștrii Agriculturii și Mediului. Dincolo de toate aceste omisiuni sau prevederi de neînțeles, un lucru este tot mai evident: peștele este tot mai puțin.