Pesta face ravagii în România. Peste 600 de animale vor fi omorâte la o fermă din Timiș

Publicat: 26 aug. 2024, 16:54, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Pesta face ravagii în România. Peste 600 de animale vor fi omorâte la o fermă din Timiș
Pesta face ravagii în România. Peste 600 de animale vor fi omorâte la o fermă din Timiș

Autoritățile din județul Timiș au luat măsuri drastice după ce un focar de Pestă a Micilor Rumegătoare (PMR) a fost confirmat într-o fermă din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare. Aproximativ 600 de oi vor fi sacrificate pentru a preveni răspândirea virusului, conform deciziei Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș. 

Pesta îmbolnăvește animalele pe capete

Pe data de 24 august 2024, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a confirmat prezența virusului în urma analizelor efectuate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA).

Imediat, a fost convocată o ședință a Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde s-au stabilit măsuri stricte pentru a împiedica răspândirea bolii.

Ca parte a acestor măsuri, au fost instituite două zone de protecție și supraveghere în jurul focarului. Prima zonă, de protecție, se extinde pe o rază de 0-3 kilometri și include localitatea Clopodia. A doua zonă, de supraveghere, acoperă un perimetru mai larg, de 0-25 kilometri, cuprinzând mai multe localități din județele Timiș și Caraș-Severin, cum ar fi Jamu Mare, Denta, Gătaia, Bocșa și altele.

”În data de 24.08.2024, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a confirmat focarul de Pesta micilor rumegătoare într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, judeţul Timiş în urma examinării probelor şi emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA).

Urmare acestui fapt, în cursul zilei de astăzi, 26.08.2024, a fost convocată sedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiş, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii”, se precizează într-un comunicat de presă, de luni, al Prefecturii Timiş.

În cadrul ședinței, autoritățile au aprobat sacrificarea sub control oficial a celor aproximativ 600 de oi din ferma afectată. Acestea vor fi neutralizate prin îngropare, în conformitate cu reglementările sanitar-veterinare.

Deși Pesta Micilor Rumegătoare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, acest virus are consecințe grave asupra sectorului zootehnic. Pierderile economice și efectele asupra fermierilor sunt considerabile, iar autoritățile fac eforturi pentru a limita daunele.

Într-un context mai larg, județul Timiș nu este la prima confruntare cu acest virus; la sfârșitul lunii iulie 2024, un alt focar a fost descoperit tot în Jamu Mare, unde au fost sacrificate atunci 13.000 de oi.

La nivel național, situația este alarmantă. Conform datelor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la data de 19 august 2024, România se confrunta cu 60 de focare active de PMR, afectând diverse tipuri de exploatații, de la comerciale la nonprofesionale, și implicând un număr total de 232.927 de animale. Cele mai afectate județe sunt Tulcea, cu 49 de focare, Constanța, cu 9 focare, și Timiș, cu un singur focar comercial de amploare.

Aceste măsuri drastice subliniază urgența și gravitatea situației, în contextul în care Pesta Micilor Rumegătoare continuă să se răspândească, amenințând economia agricolă și stabilitatea fermelor din România.