Pesta face ravagii. Noi focare au fost descoperite în Tulcea, peste 8000 de rumegătoare sunt afectate

Publicat: 27 iul. 2024, 10:23, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Pesta face ravagii. Noi focare au fost descoperite în Tulcea, peste 8000 de rumegătoare sunt afectate
Pesta face ravagii. Noi focare au fost descoperite în Tulcea, peste 8000 de rumegătoare sunt afectate

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat existența unor noi focare de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oi din localităţile Stejarul şi Babadag din judeţul Tulcea, conform unui anunț făcut de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pesta a lovit în Tulcea

Potrivit comunicatului emis, probele au fost recoltate de la animale provenite din șapte exploatații comerciale de tip A și patru gospodării ale populației, aflate în apropierea focarelor deja confirmate sau care au avut contact cu acestea, afectând un total de 8.814 oi și capre.

În urma confirmării prezenței virusului, serviciile veterinare județene au intervenit prompt. Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Tulcea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, sacrificarea imediată a ovinelor și caprinelor din exploatațiile afectate pentru a preveni răspândirea bolii. De asemenea, s-a decis neutralizarea carcaselor prin îngropare în locații autorizate.

„Rămâne în vigoare interzicerea expedierii în afara zonelor de restricţie a animalelor vii, ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor.

Au fost informate ţările terţe unde România desfăşoară operaţiuni de export cu ovine şi caprine despre situaţia epidemiologică existentă şi despre măsurile instituite de autorităţi. Conform procedurilor, au fost notificate Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală”, se spune în comunicat.

Având în vedere că noile focare sunt situate în zonele de restricție deja stabilite la data de 24 iulie (o zonă de protecție de 25 km în jurul primului focar, care include toate celelalte focare din interiorul său, o zonă de supraveghere extinsă la 35 km, și o zonă de supraveghere suplimentară care rămâne la 45 km de la primul focar), nu se vor impune restricții suplimentare.

Printre măsurile adoptate în cadrul şedinţei CNCB au fost: interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre şi dinspre zonele de restricţii prevăzute; interzicerea păşunatului în zonele de restricţii, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiaşi păşuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat; depistarea, verificarea, descurajarea şi, după caz, sancţionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre şi porci; obligativitatea autorităţilor publice locale – din zonele de restricţii pentru PRM să asigure soluţii de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploataţiile zootehnice de pe raza teritorial competentă; stabilirea de reguli suplimentare de mişcare şi testare a animalelor vii din import/comerţ intracomunitar sau destinate exportului/comerţului intracomunitar.

„ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situaţia este sub control, sunt instituite toate măsurile necesare pentru gestionarea focarelor de PRM şi pentru prevenirea răspândirii virusului”, precizează Autoritatea.