Peste 10 ani de încercări: Ce s-a întâmplat cu casa copilăriei actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

Publicat: 02 mai 2022, 09:15, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Peste 10 ani de încercări: Ce s-a întâmplat cu casa copilăriei actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

Peste 10 ani de încercări, de demersuri…Atât a durat pentru ca Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Primăria oraşului Sărmaşu să reușească să achiziţioneze imobilul în care a copilărit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, situat în satul Vişinelu. Imobilul va adăposti prima casă memorială din judeţ.

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut în data de 1 ianuarie 1942 la Vişinelu, judeţul Mureş, şi s-a stins din viaţă în 12 martie 2008, la Bucureşti. A jucat în aproape 50 de filme şi în zeci de roluri în piese de teatru, teatru TV şi teatru radiofonic, având la activ şi circa 80 de emisiuni de poezie.

Actorul a fost distins cu Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler, conferit post-mortem la 15 martie 2008, prin decret al preşedintelui României de la acea vreme, Traian Băsescu, şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor.

Au fost descoperite o serie de documente, scrisori…

Am încercat, de mai bine de un deceniu, să-i convingem pe moştenitori că destinaţia cea mai potrivită pentru această casă este cea a memoriei culturale. Casa trebuie reabilitată, trebuie adunate bunuri legate de Ovidiu Iuliu Moldovan, de la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a debutat, apoi Teatrul Naţional din Bucureşti, studiourile de film şi Televiziunea Română, pentru recuperarea trecutului”, a declarat Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei de Cultură Mureş, potrivit agerpres.ro.

După achiziţionarea casei copilăriei lui Ovidiu Iuliu Moldovan, în interiorul acesteia au fost descoperite o serie de documente, scrisori, un costum de scenă, fotografii, poezii, o serie de texte scrise de mână, unele bătute la maşina de scris, pe care actorul le-a depozitat acolo în timpul vieţii.

Toate documentele au intrat în custodia Direcţiei de Cultură Mureş, până la reabilitarea casei şi, eventual, a bucătăriei de vară care se află în acea curte. Primarul oraşului Sărmaşu, Valer Botezan, a precizat, pentru Agerpres, că locuinţa lui Ovidiu Iuliu Moldovan din satul Vişinelu a fost cumpărată cu fonduri alocate din bugetul local.

„Ovidiu Iuliu Moldovan reprezintă mult pentru noi şi pentru tânăra generaţie care ar trebui să îi cunoască opera, să îi cunoască activităţile, filmele în care a jucat. M-am ocupat atât de mult de actorul nostru pentru că la nivelul oraşului Sărmaşu este cea mai mare personalitate recunoscută la nivel naţional.

Mai mult, a rămas orfan la vârsta de doi ani, tatăl lui a murit în condiţii mai puţin obişnuite şi a vrut neapărat ca această statuie, care este ridicată în faţa bibliotecii, să fie ridicată în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, în memoria tatălui său şi a celor masacraţi la Sărmaşu, în septembrie 1944 – 126 de evrei şi 35 de români, care au fost îngropaţi pe o păşune, la Cămăraşu. Există o casă în care a copilărit împreună cu o mătuşă, căreia îi spunea sora Virginia, care era călugăriţă greco-catolică, şi cu mama lui”, spune bibliotecara Dinuca Burian, cea care organizează în fiecare an o ceremonie de comemorare a actorului.

ziare.com/tg-mures/ via Agerpres