Peste 13% dintre cancere sunt legate direct de unele infecții

Publicat: 16 oct. 2024, 22:57, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Peste 13% dintre cancere sunt legate direct de unele infecții

Potrivit unui raport recent al Institutului American de Cercetare a Cancerului, în medie 13% dintre cazurile de cancer sunt provocate de infecții.

Iar în țările în curs de dezvoltare, estimările ajung chiar la 20%. Agenții infecțioși majori legați de cancer sunt bacterii, ca Helicobacter pylori (H.pylori) și virusuri, ca papilomavirusul uman (HPV), virusul Epstein-Barr (EBV) și  cele ale hepatitelor B și C.

Într-un articol din Washington Post, oncologul Mikkael Sekeres arată că aceste cancere apar atunci când celulele unui organ se divizează frecvent. În momentul divizării, celulele sunt susceptibile să comită o greșeală și aceasta să deschidă calea cancerului. De altfel, infecțiile și inflamațiile provoacă o creșterea a divizării celulelor și astfel a pericolului aparției unor erori.

Din fericire, Mikkael Sekeres spune că avem soluții și subliniază ce trebuie să știm despre infecții pentru a reduce riscul de cancer.

H.pylori

Bacteria H.pylori este cea care infectează stomacul. Ea se poate transmite prin salivă, apă și alimente contaminate. Tocmai transmiterea simplă explică de ce peste jumătate din populație este infectată cu H.pylori, chiar dacă doar 30% dintre cazuri prezintă simptome.

În fiecare an, peste 800.000 de cazuri de cancer al stomacului sunt puse pe seama infecției cu această bacterie. Pentru a reduce riscul, se recomandă să ne spălăm frecvent pe mâini, să consumăm alimente preparate corect și păstrate în condiții de siguranță, să bem apă potabilă, din surse sigure.

Importanța vaccinării

Una dintre infecțiile cele mai frecvene este cea cu HPV. Acest virus se transmite prin contact direct, piele pe piele, fie în cursul actului sexual (contact sexual vaginal, anal sau oral), fie la atingerea pielii din regiunea contaminată (frecvent, regiunea genitală). Se estimează că, în fiecare an, în întreaga lume, aproape 700.000 de cancere sunt atribuite acestui virus, în special cancerele de col uterin, anus și oro-faringian. Vaccinarea este cel mai eficace mod de a evita infecția cu HPV. Vaccinul se administrează copiilor începând cu vârsta 11 – 12 ani, în două doze.

Virusul EBV, responsabil de mononucleoză  – boala sărutului – este cauza a peste 150.000 de cazuri de limfom și cancer al gâtului, în fiecare an, la nivel global.  EBV se transmite prin fluide corporale, cel mai frecvent prin salivă. Se estimează că peste 90% din populație este purtătoare a EBV. Totuși, persoanele cu cel mai mare risc de cancer legat de EBV sunt cele care au avut un transplant de organe –  transplant pulmonar, cardiac, de măduvă osoasă etc.

Infecțiile cu virusurile hepatitei B și hepatitei C sunt principalele cauze de cancer hepatic, cu peste 500.000 de cazuri anual. Se estimează că peste 250 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită B și 50 de milioane, cu hepatită C, în întreaga lume.

Aceste virusuri se transmit în special prin actul sexual cu un partener infectat, prin folosirea în comun a acelor, seringelor sau a echipamentelor de preparare a drogurilor, prin folosirea în comun a periuței de dinți, a lamei de ras,  prin contactul direct cu sângele sau rănile deschise ale unei persoane infectate.

Hepatita B poate fi evitată prin seria de două sau trei doze administrate copiilor și adulților cu vârste până la 59 de ani. Pentru hepatita C nu avem un vaccin, dar sunt medicamente care reușesc vindecarea în 95% dintre cazuri.