Peste 1,5 miliarde de lei pentru termoficarea Capitalei
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc azi în şedinţă, la ora 10.00. Printre proiectele de pe ordinea de zi se numără cele privind investiţii de peste 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea contorizării, dar şi pentru implementarea unor noi sisteme automatizate la punctele termice.
La întrunirea consilierilor generali de la Primăria Capitalei de astăzi pe ordinea de zi vor fi mai multe proiecte supuse dezbaterii. Primul proiect prevede aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării proiectului „Modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice”. Vor fi instalate 40.009 contoare de energie termică, dintre care 34.454 pe circuitul secundar (blocuri, imobile, agenţi economici), 1.200 pe circuitul primar (puncte termice, blocuri, agenţi economici), 106 în centrale termice, 21 la CT Casa Presei. Valoarea totală a investiţiei este 720 de milioane de lei, TVA inclus, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 200 de milioane de lei.
Un al doilea se referă la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici în vederea implementării unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a unui nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Proiectul are o valoare totală de 814 milioane de lei, TVA inclus.
Un treilea proiect de act normativ se referă la modernizarea a 20 de puncte termice care deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Proiectul de act normativ prevede aprobarea utilizării temporare a unor terenuri proprietate a Municipiului Bucureşti în cadrul proiectului de modernizare a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare de producere de energie termică pentru reţeaua de termoficare a Municipiului Bucureşti, în vederea amplasării unor containere modulare.
Pe ordinea de zi se ai regăsesc proiecte privind două împrumuturi în valoare totală de 402 milioane de lei. Unul dintre acestea prevede contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare totală de până la 283.520.561 de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Contractarea împrumutului se face pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2024 aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de municipalitate. Celălalt proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile în valoare totală de până la 118.645.000 de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Contractarea împrumuturilor se realizează pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate din fonduri europene.
Consilierii generali vor mai dezbate astăzi şi un proiect despre regulamentul privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service, prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al Municipiului Bucureşti.